Stil

UGLJENI HIDRATI SU VEĆINI OMILJENA HRANA: 1 znak pokazuje da li ih unosite u preteranim količinama

Autor Nataša Petrović

Evo kako da znate da li unosite previše ugljenih hidrata!

Ugljeni hidrati su sastavni deo naše ishrane i, uprkos raznim dijetama koje podrazumevaju nekonzumiranje ovog makronutrijenta, tako i treba da bude.

Nutricionisti će vam uglavnom reći da nema potrebe i da nije dobro da izbacujete ugljene hidrate iz ishrane, već da birate one složene, koji se sporije razlažu i samim tim ne dovode do naglih promena šećera u krvi.

I naravno, još jedna važna stvar je da ugljene hidrate (kao i sve drugo) treba jesti u umerenim količina jer ukoliko preterate, mogu da se jave povišen nivo šećera u krvi, umor, problemi sa kožom, kilogramima...

A kada je reč o tome, verovatno se pitate kako da utvrdite da li unosite previše ugljenih hidrata. Dijetetičarka Megan Bird kaže da se to prepoznaje po ovome: naduti ste.

"Konzumiranje previše obrađenih ugljenih hidrata dovodi do abdominalne nadutosti jer telo može da zadrži više vode kako bi zadržalo energiju koju mu daju ugljeni hidrati. Ako ste ikada imali dan kada ste se prejeli ugljenih hidrata i uveče imali kilogram-dva više, to je zadržana voda", objasnila je dijetetičarka.

Kada unesete previše ugljenih hidrata, telo ne može svu tu energiju da iskoristi odjednom, zbog čega je skladišti.

Nadutost usled preterane količine ugljenih hidrata je trenutna, ali ako se duži vremenski period prejedate ovakvom hranom, na kraju će se ta nadutost i zadržana voda pretvoriti u masti.

E, sad, postoji još jedna caka – kako da znate da li ste naduti od preterane količine ugljenih hidrata ili od nečeg drugog?Naduven stomak može da bude posledica i intolerancije na određenu vrstu hrane ili preteranog unosa soli.

Ali, postoji način da utvrdite da li su uzrok ugljenih hidrati.

"Možete da prepoznate da li je nadutost posledica unosa soli ili ugljenih hidrata jer preteran unos soli dovodi do zadržavanja vode u ekstremitetima – stopalima, zglobovima, prstima. Ugljeni hidrati uzrokuju nadutost u regiji abdomena", pojasnila je dijetetičarka Bird.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.