Iznenadićete se!

SVE ŠTO STE DO SADA VEROVALI JE POGREŠNO: Stručnjaci otkrili kako kuvati hranu da sačuva najviše vitamina

Autor Maja Gašić

Mnogi veruju da je upravo takav način pripreme hrane najštetniji.

Izvor: YouTube/Clean & Delicious

Poznato je da hrana kada se termički obrađuje gubi značajan deo hranljivih materija. Postoji i razlika da li je barite, dinstate, pržite, pečete u rerni ili, pak, kuvate u mikrotalasnoj rerni.

Koji od načina pripreme je najbolji, odnosno šta raditi da u što manjem procentu izgubi korisne nutrijente? Uvreženo je mišljenje da se najviše zdravih sastojaka izgubi ukoliko se hrana priprema u mikrotalasnoj, ali da li je to istina?

"Sadržaj vitamina C u povrću kuvanom u mikrotalasnoj rerni, veći je nego kada se kuva na šporetu ili peče u rerni", otkrivaju stručnjaci iz ruskog Istraživačkog centra za ishranu i biotehnologije. 

"Goveđi paprikaš zadržava iste ili čak više vitamina B grupe nego kada se peče u rerni ili prži u tiganju, i znatno više fosfora i kalijuma. Riba će sačuvati više zdravih omega-3 masnih kiselina. U ovom slučaju, čak većina mikroba i parazita će biti uništena u mikrotalasnoj pećnici."

Stručnjaci, pak, ističu i da je podgrevanje hrane u plastičnoj foliji (PVC) u miktotalasnoj vrlo štetno - pod dejstvom mikrotalasa povećane doze ftalata (do 40 odsto više od dozvoljene dnevne norme), koji su vrlo toksični, prenose se iz ambalaže u proizvode.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.