Stil

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO NE JEDETE MESO MESEC DANA: Nutricionisti sve otkrili, a jedna stvar je najvažnija!

Autor Nataša Petrović

Evo šta možete da očekujete ako rešite da neko vreme ne jedete meso!

Ako ste radoznali i zanima vas šta bi se desilo ako neko vreme ne jedete meso ili razmišljate o tome da testirate sebe i vidite kako će se vaše telo ponašati ako na, recimo, mesec dana izbacite ovu namirnicu iz ishrane, evo šta možete da očekujete. 

Ukoliko odlučite da prestanete da jedete meso na mesec dana, verovatno ćete primetiti pozitivne promene u varenju i to da imate više energije ili ćete možda biti umorniji nego inače. Dijetetičarka i nutricionistkinja Erika Ingrejem kaže da svi na hranu reaguju drugačije, a način na koji uvodite ovu promenu je ključan.

"Na primer, ako ste neko ko svakodnevno jede meso, važno je da razmislite o tome čimete ćete zameniti meso u obrocima", kaže Ingrejem, dodajući da ako ovu namirnicu ne zamenite pravim nutrijentima, verovatno ćete se osećati umorno.

Ona savetuje da jedete dosta namirnica bogatih proteinima, poput pasulja, orašastih plodova, soje, jaja i celih žitarica, kako biste imali dovoljno energije.

"Proteini su važni za mišiće, funkcionisanje imuniteta, kao i transport molekula kroz telo. Ako ne unosite dovoljno aminokiselina kroz hranu, nećete moći dobro da funkcionišete", poručuje ona.

Ali, promena u unosu proteina nije jedini razlog zašto ćete se možda osećati umorno.

"Meso je naš primarni izvor heme-gvožđa, vrste gvožđa koja održava nivo ovog minerala u našim telima", ističe dijetetičarka i nutricionistkinja Emili Tils.

"Ako ste unosili dosta mesa, a sada ga ne jedete uopšte, izlažete se riziku da dođe do deficita gvožđa u organizma", upozorava ona, dodajući da se to može rešiti povećanim unosom namirnica bogatim gvožđem – spanać, tamna čokolada, sočiva.

Nutricionista Rendi Ivans kaže da ukoliko prestanete da konzumirate meso, možete primetiti i da se smanjuju znaci zapaljenja u telu, posebno ako ste pre toga jeli dosta obrađenih suhomesnatih proizvoda koji sadrže i dosta veštačkih dodataka. Bez njih u telu, poboljšaće se varenje i generalno ćete se osećati bolje.

Ali, ukoliko iz bilo kog razloga odlučite da ne jedete meso na neko vreme, Ivans kaže da je najvažnije da unosite što više celih namirnica, a ne da se oslanjate na neke obrađene namirnice kao zamenu za meso.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.