Recept

NE KUPUJTE SIR, NAPRAVITE GA SAMI OD SAMO 2 SASTOJKA! Nutricionistkinja ga ovako priprema kod kuće, zdrav je i ukusan!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Domaći sir spremićete za samo 15 minuta!

Izvor: YouTube/YumSecret/PRVA/Screenshot

Nutricionistkinja Branka Mirković gostovala je na Prvoj i pričala o nezdravim namirnicama koje unosimo za doručak, i zdravim alternativama koje možemo i sami pripremiti.

Već nam je rekla šta je najzdraviji doručak, u intervjuu za MONDO objasnila je najveće greške u ishrani, a sada je kazala da bi peciva sa "sumnjivim" sirom trebalo izbegavati i objasnila kako pravi domaći sir.

"Ovo je uobičajeni doručak, rano se probudimo, pa kupimo ovakve stvari", pokazala je ona buhtle, burek, kroasan i picu.

"Brašno, masnoća, i uglavnom ponešto malo 'mrtve' hrane. Vrlo malo ima sira, to ne bude pravi sir i takvo pecivo je prava kalorijska bomba. Treba uneti i masnoću, ali ako ovako pojedete doručak, niste uneli vitamine. Trebalo bi pojesti barem voće ili povrće pre peciva. Ne bi trebalo potom jesti loš ručak, bez vitamina", rekla je ona i objasnila da "jači" doručak nije za svakoga.

"Ako sedite u kancelariji, ne možete da jedete kao da ćete ceo dan kopati u polju. Uspavaće vas, usporiće vam razmišljanje", rekla je Mirkovićeva voditeljima.

Profesor Vojislav Perišić, koji je takođe gostovao u emisiji, objasnio je kako prepoznati sir pun "hemije", napravljen od nekvalitetnih masnoća, a nutricionistkinja je objasnila kako ga sama pravi kod kuće - proces je veoma jednostavan!

"Sama pravim sir, uzmem mleko, četiri litre, na tu količinu ide jedna čaša limunovog soka, ali možete ga praviti i sa sirćetom. Sve to zajedno stavite u šerpu i kuvate na srednjoj vatri, uz mešanje, oko 15 minuta. Potom ga stavite u gazu, pustite da se ohladi i procedite. Da li će sir biti suvlji ili ređi, zavisi od toga koliko dugo traje proces ceđenja," objasnila je ona i dodala da takav sir potom može da se koristi kao mladi, ili može biti ostavljen da malo fermentiše. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.