Reč stručnjaka

DOKTOR OTKRIO "ČUDO IZ TEGLE": Jeftina namirnica koje ima svuda, jedite je svakog dana i bićete oduševljeni rezultatima!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Može se jesti i sveža, i konzervirana, i iz tegle!

Izvor: Youtube/The New York Times

Doktor Dru Remzi, psihijatar koji se bavi ishranom i njenim dejstvom na zdravlje, rekao je da bi svi trebalo da unosimo više masnih kiselina iz jedne određene vrste ribe.

Nije skupa, lako je dostupna sveža ili u konzervi, a čini čuda za pamćenje i mozak!

U pitanju su sardele ili inćuni, sitne ribe koje se mogu jesti same ili konzervirane dodati u razna ukusna jela. Ne dodaju samo aromu, već i veoma važnu masnu kiselinu. Pročitajte koja riba je najzdravija a evo zašto dr Remzi preporučuje baš sardelu!

Izvor: Youtube/The New York Times

"Samo jedna ima 87 miligrama omega-3 masti dugog lanca. One su od ključnog značaja za zdravlje mozga i učestvuju u stvaranju DHA masne kiseline", objasnio je dr Remzi. 

DHA je nezamenljiva za zdravlje mozga i važno je unositi omega-3 masne kiseline iz alternativnih izvora jer telo ne može dovoljno da ih proizvede.

Ove kiseline dobijaju se iz mnogih riba koje žive u hladnoj vodi, ali sardele su male zbog čega su manje šanse da su se u njima nakupile živa i drugi zagađivači iz vode, pa su zdraviji izbor.

Jedna studija pokazala je da omega-3 masne kiseline pomažu oporavljanju ćelija mozga i pospešuju kognitivne funkcije. Odrasli koji su uzimali suplemente DHA već za šest meseci su imali bolje pamćenje od grupe učesnika koji su dobili placebo. Ova supstanca takođe smanjuje rizik od nastajanja bolesti kao što su Alchajmerova bolest ili demencija.

Doktor je ranije otkrio šta doručkuje, iznenadićete se!

(MONDO)