Savet stručnjaka

OVE NAMIRNICE JEDEMO SVEŽE, A AKO URADIMO 1 STVAR, BIĆE MNOGO ZDRAVIJE: Izvucite maksimum zdravlja iz hrane!

Autor Nataša Petrović

Uradite jednu stvar i ove namirnice će postati znatno zdravije!

Neke vrste voća i povrća su najzdravije kada se jedu sveže, ali neke, pak, svoje zdrave komponente otpuštaju tek nakon što se spreme na određen način.

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži antioksidans likopen, a da biste izvukli maksimum zdravih sastajaka, ovo povrće je najbolje kuvati oko 15 do 30 minuta u vodi u koju ste dodali malo maslinovog ulja. Na taj način će se povećati sadržaj likopena, pa nutricionisti savetuju da sos od paradajza pripremate kao dodatak testenini ili piletini.

Šargarepa

Nutricionisti često preporučuju da kad vam se nešto gricka između obroka, uzmete šargarepu. Dakle, ovo povrće je veoma zdravo i sirovo, ali će nakon kuvanja u vodi biti još zdravije jer će otpustiti antioksidante, koji će pomoći da se sačuva više vitamina C i karotenoida.

Kupus

Kiseli, slatki, sveži... kupus je zdrav kako god ga jedete, ali ako pitate nutricioniste, reći će vam da je najzdraviji u kuvanoj varijanti jer se na taj način povećava sadržaj gvožđa u ovoj namirnici.

Breskve

Sveže breskve su idealno osveženje, ali verovali ili ne, nutricionisti kažu da više vitamina ima u konzerviranoj varijanti.

Naime, tokom konzervacije se breskve kuvaju, pa u konzerviranoj varijanti vitamin C ostaje postojan i do dve godine, dok se kod svežih breskvi gubi mnogo brže. Osim toga, stručnjaci kažu da konezervirane breskve sadrže i do deset puta više folne kiseline.

Spanać

Spanać će se naći na listi preporučenih namirnica od strane svakog nutricioniste. Sirova verzija ovog povrća sadrži dosta folne kiseline, vitamina C, B2 i B3, kao i kalijuma, ali kuvani spanać ima više proteina, vlakana, cinka, kalcijuma, vitamina A, E i B1. Takođe, u kuvanoj verziji ima više beta karotena i luteina.