Stil

SRBI UZ VINO NAJVIŠE VOLE OVU HRANU A LEKARI KAŽU - NI SLUČAJNO! Upozorili na kombinacije koje su loše i za zdrave osobe

Autor Maja Gašić

Kažu da je jedna čaša crnog vina dnevno "bezopasna", ali pod uslovom da je ne kombinujete sa određenom hranom.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Ako vodite računa o svom zdravlju i volite da "popijetu koju", loša vest jeste da vam nijedan lekar neće preporučiti alkohol. Osim ako je reč o crnom vinu. Po rečima svih stručnjaka, jedna čaša crnog vina u toku dana ne samo da je dozvoljena, već se i preporučuje za zdravlje srca i krvnih sudova.

Međutim, postoji još nešto o čemu treba povesti računa kad je reč o ovom piću. Ono se jednostavno ne slaže sa određenom hranom!

Ruski gastroenterolog, Ana Denisova, upozorila je na namirnice koje nikako ne treba kombinovati sa vinom.

"Sa vinom, kao i sa alkoholom uopšte, nikako ne bi trebalo da se jede masna i začinjena hrana - slanina, kobasice, losos, skuša, kiselo povrće, vasabi (začin koji se koristi uz suši)... Kod ljudi koje imaju hronične bolesti, kao što su gastritis ili čirevi, ova pića mogu da izazovu velike probleme. Kombinacija alkohola i masti često može da izazove stanje akutnog pankreatitisa. U tom slučaju pacijent mora da bude hospitalizovan, pa sledi lečenje nekroze pankreasa što se jedino rešava hirurškim putem", objasnila je Denisova.

Prema gastroenterologu, važno je da se ograniči doziranje alkohola. Jedna čaša vina dnevno, najverovatnije, neće negativno uticati na vaše zdravlje. Međutim, tri četiri i li još gore, cela flaša gotovo garantovano će uzrokovati i pogoršati pankreatitis, gastritis ili čir.