Reč stručnjaka

NIKAKO NE KUPUJTE SIR NA PIJACI, A 1 VRSTA JOGURTA JE NAJOPASNIJA: Nutricionistkinja Branka raskrinkala mlečne proizvode

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je o jogurtu, kiselom mleku i kefiru, kao i opasnosti od sira koji kupimo na pijaci na otvorenom.

Izvor: YouTube/YumSecret/PRVA/Screenshot

Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je o ishrani tokom leta, i opasnosti koja vreba iz mlečnih proizvoda.

Popularna srpska nutricionistkinja objasnila je zašto sir ne bi trebalo kupovati na pijaci, ali i na šta da obratimo pažnju kada kupujemo mlečne proizvode u radnji.

Najpre je objasnila kako bi trebalo da izgleda ishrana tokom letnjih dana.

"Prvo i osnovno je, bez masti i začinjenog, začini greju organizam. Unosite kiselo mleko, jogurt i mlade sireve. Uzimajte ipak iz prodavnice, nemojte kupovati domaći sir na pijaci jer je sada previše toplo i pitanje je da li su tamo sirevi bakteriološki ispravni tokom leta", rekla je ona.

Izvor: YouTube/YumSecret

"Od proteina, plava riba, nemasno meso i mnogo voća i povrća. Napravite tarator salatu, pomešajte krastavac, kiselo mleko, dodajte mirođiju ili origano. Ljudi se pitaju kako da ne budu gladni posle salate, ali jedan decilitar ulja ima 900 kalorija, jedna kašika 125. Ako dodate više ulja, vi imate kaloričan obrok", rekla je ona.

Pročitajte i naš vodič za kupovinu ulja!

Kada su u pitanju mlečni proizvodi nikako ne bi trebalo da budu ispod jednog procenta masti, navodi ona, jer se ispod tog nivoa ubacuje šećer da bi se masnoća nadomestila.

Izvor: YouTube/SweetAdjeley

"Bolje kiselo mleko od 2,8 odsto mlečne masti, nego jogurt sa nula odsto, unutra je dodat ugljeni hidrat. Kiselo mleko kada otvorite, pa unutra ima vodice, to je surutka i to je jako zdravo. Kefir uvek može, ne mogu baš svi da ga piju zbog ukusa ali je izuzetno zdrav", rekla je ona.

Pročitajte i koja surutka je najzdravija!

U svemu bi, rekla je ona, trebalo imati meru.

"Ja nisam za isključivanje bilo čega, sve može umereno. Možemo mi i kilogram voća dnevno, ali podelite na pet obroka. Ako pojedete odjednom, opteretićete pankreas. Ako ga jedete više puta pomalo, iskoristićemo i vitamine i minerale, i sve što treba", rekla je ona.

Pogledajte i letnji jelovnik po savetu nutricioniste!

(MONDO)