Kada je u pitanju zdrav doručak, svi preporučuju ovsenu kašu kao kao najbolju opciju. Međutim, postoji još jedno jelo od žitarica koje je jednako, ako ne i bolje kada se jede ujutru.
Reč je o ražanim pahuljicama. Sve zdravstvene prednosti ove žitarice potiču iz njenog bogatog sastava. Raž sadrže minerale, vitamine, različita organska jedinjenja, uključujući mangan, bakar, magnezijum, fosfor, vitamine B-kompleksa, dijetetska vlakna i antioksidante. Zašto su ražane pahiljice korisne?
Za kamen u žuči
Nedavna istraživanja pokazala su da raž sadrži važan element koji pomaže u smanjenju stvaranja kamenja u žuči. Vlakna kojima ova namirnica obiluje imaju neverovatno blagotvorno dejstvo na probavu. Naučnici ističu da upravo ova osobina pomaže da se smanji količina žučnih kiselina, koje su glavni uzrok nastanka kamenja. Osim toga, zbog velike količine dijetetskih vlakana, raž takođe blagotvorno deluje na creva tako i što ublažava bolove u stomaku i grčeve, a smanjuje i rizik od pojave obiljnijih gastrointestinalnih oboljenja.
Za kontrolu dijabetesa
Veliki skokovi šećera u krvi mogu da budu opasni i da uzrokuju dijabetički šok. Pošto se raž ne razgrađuje brzo u digestivnom traktu, ima pozitivan efekat na nivo glukoze u telu, smatraju istraživači. Osim toga, ove žitarice pomažu pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Osim što ublažavaju bolove u stomaku i sprečavaju grčeve, ispostavilo se i da smanjuju rizik od pojave čireva.
MONDO