Obavezno izbegnite!

3 KOMBINACIJE NAMIRNICA U KOJE SE SRBI KUNU SU KATASTROFA ZA ORGANIZAM: Nadutost i gasovi su najmanji problem

Autor Maja Gašić

Ove kombinacije hrane izazivaju nadutost, gasove, neprijatno pečenje u stomaku, ali to nije sve...

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Postoje neke kombinacije hrane koje jedemo bukvalno od detinjstva, a svakako najpopularnija je meso sa krompirom, međutim nisu sve jednako dobre za zdravlje. Naprotiv, neke veoma štetno deluju na rad sistema za varenje i izazivaju tegobe koje nikada ne bismo povezali sa "sudarom" određenih sastojaka u ovoj hrani.

Meso i krompir

Sigurno svaka domaćica prilikom kuvanja pokušava da, pre svega, pripremi ukusno jelo, ne razmišljajući o tome da li su namirnice kompatibilne. Međutim, neke kombinacije hrane, na primer krompir i meso koja je omiljena svima u Srbiji, nikada ne bi trebalo "spajati". Oba ova sastojka su sama po sebi prilično kalorična, pa se teško vare, a kada stignu do želuca izazivaju nadimanje, gasove i neprijatan osećaj pečenja.

Nutricionistkinja Elena Solomatina je objasnila ovu pojavu: meso je namirnica koja zahteva cepanje hlorovodonične kiseline; kada se sintetiše sa krompirom i drugim skrobnim povrćem, ova supstanca može da zaustavi rad enzima. Kombinacija je posebno opasna za osobe koje imaju problema sa gastrointestinalnim traktom. Solomatina je napomenula i da osobama koje pate od ovakvih tegoba je strogo zabranjeno da  konzumiraju proteinsku hranu i hranu sa skrobom u isto vreme.

Kafa sa mlekom

Pretnja za probavu predstavlja još jedna omiljena kombinacija - kafa sa mlekom. Ova kombinacija izaziva bolove u stomaku, nadutost i zatvor, zbog čega naknadno mogu da se stvore fekalni kamenci i krv u sudovima. Jedna šolja aromatične kafe sa mlekom nije opasna po zdravlje, ali ako redvno na ovaj način unosite u organizam omiljeni crni napitak, povećavate rizik od vaskularnih oboljenja.

Paradajz i krastavci

Kadakažemo salata, obično pomislimo na uobičajenu kombinaciju paradajza i krastavca. loša vest jeste da je ovaj spoj izuzetno loš a ovog puta reč je o kombinaciji vitamini u obe povrćke koja je nekompatibilna. Hranjivi sastojci koje sadrže mogu da ometaju međusobnu apsorpciju. U odgovarajućim količinama ova salata verovatno neće izazvati veće probleme, kaže nutricionistkinja. ali poželjno ej izbegavati i jesti paradajz i krastavac odvojeno. 

MONDO

Tagovi