Saveti

NAJZDRAVIJI MLEČNI PROIZVOD NIJE JOGURT! Ovaj napitak ima 3 puta JAČE dejstvo na zdravlje, prava je bomba za imunitet!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najzdraviji mlečni proizvod sadrži do tri puta više zdravih supstanci od jogurta, pročitajte naš vodič za kupovinu napitaka dobrih za zdravlje - na prvom mestu je kefir!

Izvor: Shutterstock/progressman

Znate li koji je najzdraviji mlečni proizvod? Ljudi koji vode računa o zdravlju piju ga svakog dana, a najbolje je uz doručak kako bi telo iskoristilo sva blagotvorna svojstva i postavilo "podlogu" za metabolizam tokom dana.

Mnogi piju jogurt, a evo koji su najzdraviji mlečni proizvodi ako želite dobro varenje, samim time i jači imunitet.

"Običan" jogurt sadrži proteine, probiotike, kalcijum, vitamine, ukusan je i zdrav. Jogurt sa smanjenim procentom masnoće trebalo bi izbegavati, jer masnoća može da bude nadoknađena šećerom zbog ukusa i gustine, a šećer je neprijatelj imuniteta.

Grčki jogurt je vrlo popularan, ali imajte u vidu da on nastaje proceđivanjem običnog. Dok dobijamo kremastiju teksturu jer odlazi tečnost, dobijamo i manje probiotika jer su se oni nalazili upravo u njoj.

Kefir se zato smatra najzdravijim mlečnim proizvodom, ima sličan profil nutrijenata kao jogurt, ali jednu važnu razliku.

Izvor: YouTube/Kenny Honnas

U kefiru se nalazi mnogo više probiotika, neki sadrže čak i 61 vrstu različitih dobrih bakterija. Zbog toga se smatra da kefir sadrži i do tri puta više probiotika od jogurta.

Naravno, ovo zavisi od proizvođača do proizvođača, pa kada kupujete jogurt ili kefir, obavezno uporedite šta piše na etiketi i odaberite onaj koji ima više probiotika. Ako ne znate kako se pravi domaći kefir, imamo recept za vas!

Pročitajte i koji je najbolji, a koji najgori sir za zdravlje!

(MONDO)

Tagovi