Profesionalna kuvarica Jasmin Alsavaf otkrila je koje greške većina ljudi pravi kada sprema piletinu. Niste "krivi", ove greške nisu plod ogromnog neznanja, već najčešće žurbe ili loše procene, ali rezultat je loše ispečeno belo meso koje neće biti ukusno već tvrdo i suvo.
Jedna od grešaka podiže vam i rizik trovanja hranom!
1. Obrišite je ubrusom
Piletinu morate da posolite i pobiberite pre nego što je stavite u tiganj, u suprotnom, začini se neće zalepiti u nju i prodreti dublje u meso. Ako je solite tek kada je gotova, biće bezukusna i bljutava.
Piletinu ne perite, ali obrišite prirodnu vlagu ubrusom pre prženja.
2. Koristite samo ovakav tiganj
Tiganj mora da bude vreo ako pržite, jer bi piletina trebalo da se peče što kraće. Biće sočna i zlatna ako dobro zagrejete tiganj, i uvek vodite računa da je on prave veličine.
Šta to znači? Jasmin je tačno objasnila uz primere kakve svi predobro poznajemo...
"Vruć tiganj i kratko prženje daju sočnu piletinu, jer se dobro ispeče a ne stigne da izgubi prirodne sokove. Ako je tiganj hladan, predugo će se zagrevati i biće suva. Ako je tiganj premali, bilo da pržite kockice piletine ili cela prsa, prepunićete ga, meso neće imati prostora da se lepo zapeče, a vlaga neće imati prostora da pobegne. Tada se desi ono što svi mrze - piletina ne dobija boju već postaje bela i žilava jer se zapravo dinsta u sopstvenim sokovima", objasnila je ona.
Trik koji ona savetuje podrazumeva da zagrejete sam, suv tiganj. Tek onda sipajte ulje i odmah dodajte piletinu.
3. Ne "prevrćite" je često!
Piletina se prži kao filet ribe. Ostavite je da dobro porumeni sa jedne strane inače će se lepiti. Kada se dovoljno isprži i karamelizuje, primetićete da se sama odvaja od tiganja.
"Idealno je da samo jednom promenite stranu prženja. Često prevrtanje filea sa jedne na drugu stranu hladi tiganj i neravnomerno zagreva meso", rekla je ona.
4. Pazite kako sečete!
Nejednaka debljina je mač sa dve oštrice, upozorila je ona. Pileća prsa jesu deblja s jedne strane, skoro dvostruko u odnosu na tanji deo. Taj deo morate da izlupate da bi bio približne debljine. U suprotnom, ostaće presan što nosi rizik od trovanja hranom.
Ako ste previše zagrejali tiganj, tanji deo će početi da zagoreva a deblji će iznutra još uvek biti ružičast. To je boja koju nikada ne želite da vidite u jelu od piletine!
Nikad ne pržite hladnu piletinu, tek izvađenu iz frižidera! Dok tiganj stigne da je otopi, spoljašnji sloj će se presušiti. Ostavite je pola sata van frižidera da dostigne sobnu temperaturu, bićete oduševljeni razlikom.
5. Pustite je da odmori
Najgora greška je, kaže kuvarica, da piletinu sečete čim je izvadite iz tiganja. Kao i drugo meso, piletina mora da "odmori" kako bi se vlakna mesa opustila i sokovi vratili između njih. Čim je zasečete, sve te ukusne sokove puštate napolje, da iscure na tanjir, a vaše meso ostaje suvo i bezukusno.
Kuvari se slažu, belom mesu kao inače suvljem komadu pileta, potreban je i dobar sos. Pročitajte i trikove kuvara za batake, a kada je belo meso u pitanju odabrali smo za vas ove recepte!
(MONDO)