Ishrana

KOLIKO STVARNO TRAJE HRANA U KONZERVI? Nutricionistkinja razbila mit - pazite, PROPADA mnogo pre datuma na pakovanju!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Koliko stvarno traje hrana u konzervi?

Izvor: YouTube/Tenamesan

Kada kupite hranu u konzervi i pogledate datum kada joj ističe rok, verovatno se prijatno iznenadite jer je taj dan daleko u budućnosti. Sigurno ova hrana može da vam stoji u špajzu ili ostavi godinama, zar ne?

Ali, stručnjaci za bezbednost hrane kažu da nije baš tako. Evo kada će izgubiti ukus i da li zavisi od toga šta se nalazi u konzervi!

"Što duže hrana u konzervi stoji, to se više u njoj odigrava prirodan proces propadanja. Ako kupujete povrće u konzervi, znajte da mu već posle 12 ili 18 meseci tekstura postaje drugačija, a hrana poprima čudan, 'metalni' ukus", kaže nutricionistkinja Izabel Mejpls.

Šta je onda rešenje? Pametna rotacija namirnica u domu. Pogledajte do kada traje konzerva, ako je proizvedena relativno skoro, uzmite nju i pojedite hranu iz nje za najviše par meseci. Na taj način, imaćete najbolji ukus i teksturu hrane. Mejplsova savetuje da konzerve u špajzu ređate po datumu, da one koje ste prve kupili budu prve u redu da biste ih što pre potrošili.

Hrana koja sadrži više kiseline brže će propasti, objasnila je ona.

"Namirnice kao što su kiseli krastavci traju do 18 meseci, ali ako kupujete, recimo, kukuruz ili grašak, takva hrana može da traje i nekoliko godina", navodi nutricionistkinja.

(MONDO)