Vilijam Kol je doktor integrativne medicine i autor bestselera "Spektar upala", u kojem objašnjava koji su sve mogući simptomi i uzroci upalnih reakcija u inače zdravom organizmu. Ishrana je, kaže on, prva na listi!
"Mnogi ljudi imaju hronične, neobjašnjive simptome i ne shvataju da je autoimuna reakcija uzrok. Postoji čitav spektar autoimunih upala i mnogi moji pacijenti shvataju da je upravo ishrana uzrok", rekao je on.
Alergije na hranu su prilično jasne, ali ljudi će imati simptome i ako nisu alergični na uobičajene "krivce", odnosno imaće osetljivost na supstance za koje često ne znaju da se nalaze u hrani, a među njima su histamini.
Namirnice koje su bogate histaminima su i neke koje smatramo zdravim, kao i neke koje nutricionisti ne preporučuju nikako, kao što su suhomesnati proizvodi. Ali neke namirnice na ovoj listi pravo su iznenađenje, jer stalno slušamo o tome da su blagotvorne za imunitet, zdravlje probavnog sistema, bogate vitaminima i dobre čak i za raspoloženje!
Namirnice i jela koja sadrže histamine su:
- Supa od kostiju
- Fermentisana hrana kao što je kiseli kupus
- Sir
- Čokolada
- Pečurke
- Orašasti plodovi
- Sušeno, dimljeno meso
- Spanać
Dakle, ove namirnice, među kojima su i "zvezde" kao što su kiseli kupus i supa, mogu izazvati ono što lekari nazivaju pseudoalergijom - alergijskom reakcijom organizma koji nije uneo nijedan konkretan alergen.
U pitanju je netolerancija na histamine, supstance koje telo inače proizvodi tokom upalnog imunog odgovora na alergene. U telu postoje dva enzima koja razlažu histamine nakon što se alergijska reakcija završi, ali ako imate manjak ovih enzima, dobićete upalnu reakciju kada unesete hranu koja sadrži histamine.
Tipični simptomi histaminske intolerancije su osip, teško disanje i curenje nosa, ali može izazvati i probleme s varenjem pa čak i bolove u zglobovima.
Da biste bili sigurni šta izaziva vaše simptome, doktor preporučuje da izbacujete jednu po jednu ovu namirnicu i pratite reakciju organizma.
(MONDO)