Zdrava ishrana

AKO JAJA JEDETE OVAKO, NIJE ČUDO ŠTO VAS BOLI STOMAK: Doktorka otkrila kad su najzdravija - nije ono što mislite!

Autor Maja Gašić

Koja vrsta jaja je najbolja? Doktorka je objasnila da svaki način pripreme ima svoje benefite, ali jedan se smatra najzdravijim kad je reč o varenju.

Izvor: YouTube/Screenshot/Business Insider

Jaja su neizostani deo naše kuhinje i gotovo se svakodnevno nalaze na našem jelovniku, bilo da se koriste za pripremu slanih i slatkih jela ili ih jedemo samostalno. Ako ste primetili da vam nekad teško "padnu" na želudac, dok ih drugi put sasvim lepo svarite, to nije slučajno. 

Gastroenterolog i nutricionista Nurija Dijanova, istakla je da je ova namirnica izuzetno hranljiva, sadrži obilje elemenata u tragovima, vitamin A i lecitin, a otkrila je koji je najbolji način njene pripreme.

"Ovo je najbolji protein u rangu proteina, lako je svarljiv, a ima idealan sastav aminokiselina, čak i bolji od mesa", rekla je Nurija.

Dijanova je naglasila da se jaja asimiluju u organizmu na različite načine, u zavisnosti od načina pripreme. Na primer, omlet se najlakše svari, malo teže poširano i jaje Benedikt, a potom idu kuvana  i pržena, dok najteže na želudac "padaju" sirova, odnosno sveža.

Doktorka je dodala i da je omlet jedno od onih jela koja se mogu jesti u bilo koje doba dana. Savetovala je i da se napravi od jednog celog jajeta i nekoliko belanaca, tako će biti najlakše svarljivo. Napomenula je i da nije dobro jesti samo belanca, odnosno proteine, već i da je jedno žumance sasvim dovoljno da zadovolji naše potrebe za zdravim i izbalansiranim obrokom.

Naravno, ovo ne važi za osobe koje imaju problema sa pankreatitisom ili žučnom kesom, u tom slučaju je omlet od čistih proteina bolja opcija.

MONDO