RAZLIČIT JE OD SVIH ORAŠASTIH PLODOVA, A PUN JE KORISNIH SASTOJAKA: 5 razloga zašto obavezno treba da jedete kestenje!

Kad pročitate kako kesten utiče na zdravlje, ješćete ga svaki dan!

Youtube/Screenshot/Dimitra's Dishes

Može se reći da u Srbiji baš i nemamo naviku da jedemo kesten, što je potpuno pogrešno jer je pun korisnih vitamina i minerala!
Ova namirnica koja se vezuje za jesen i zimu puna je hranljivih vlakana, vitamina C, ali i bakra i kalijuma.

Ono što je takođe interesantno je da kesten sadrži relativno malo kalorija – 170 na 100 grama, a u istoj količini kestenja unećete dva grama proteina, 2,7 grama masti, 36,6 grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, 500mg kalijuma i 5,5 grama vlakana.
Takođe, kesten sadrži dosta vitamina C, vitamina B6, bakra, mangana, kalijuma i magnezijuma.

Upravo po niskom sadržaju proteina i masti se kesten razlikuje od drugih orašastih plodova, ali s druge strane, sadrži složene ugljene hidrate koji nas duže drže sitim.

Evo kako sve kesten utiče na zdravlje.

Poboljšava varenje

Ako pojedete samo 10 pečenih kestenova, unećete 17 odsto dnevno preporučene doze vlakana. Mnogi ih ne unose dovoljno i ne prilaze ni blizu dnevno preporučenoj dozi od 25 do 30 grama.

Vlakna u namirnicama biljnog porekla mogu da pomognu u održavanju zdravog glikemijskog indeksa, snižavanju lošeg holesterola, ali i u mršavljenju jer vas duže drže sitim.

Daje energiju

Dok bademi i kikiriki sadrže dosta proteina, kesten ima najviše složenih ugljenih hidrata, koji obezbeđuju stabilan izvor energije za telo. Namirnice bogate složenim ugljenim hidratima imaju manji uticaj na nivo šećera u krvi, odnosno sprečavaju nagle skokove.

Dobar je za imunitet i tkiva

Ovi orašasti plodovi sadrže vitamin C koji, ne samo da je dobar za imuni sistem, već čuva i krvne sudove, hrskavice, mišiće i kolagen u telu.

Antioksidant takođe štiti ćelije od negativnih efekata i slobodnih radikala, a pomaže i u apsorpciji gvožđa.

Pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca

Kao i vitamin C, bakar koji se nalazi u kestenju dobar je za zdravlje krvnih sudova, nerava, imunog sistema i kostiju, a pomaže i u asporpciji gvožđa. Ako pojedete desetak pečenih kestenova, unećete 21 odsto preporučene dnevne doze bakra.

Čuva srce

Kesten sadrži i polifenole koji štite srce od oksidativnog stresa, a i zbog toga što sadrže kalijum pomažu u regulaciji krvnog pritiska. 

(MONDO)