Stil

JEFTINA ČORBA BOLJA OD INJEKCIJA BOTOKSA: Kuva se 8 h, ali zato je krcata KOLAGENOM koji obnavlja organe i briše bore

Autor Maja Gašić

Ako ste se pitali koji je najlakši način da dobijete kolagen iz hrane, napravite čorbu od kostiju - odlična je protiv starenja!

Izvor: Shutterstock/jyk20180915

Čorba od kostiju ima bolji efekat na organizam od kupovnog kolagena i dijetetskih suplemenata, kaže nutricionistkinja Robin Goldberg.

U nedostatku vremena i strpljenja za pripremu zdravih jela koji obiluju hranljivim nutrijentima, mnogi posežu za suplementacijom. Jednostavnije je popiti tabletu nego odvojiti malo vremena za pripremu hranljive salate, zar ne? Stručnjaci, pak, napominju da nije važno na koji način unosite ove nutrijente u telo, važno je samo da ih unosite.

Po rečima nutricionistkinje Robin Goldberg, kolagen je jedna od najkorisnijih supstanci za zdravlje. Zahvaljujući njemu, poboljšava se stanje kože, kose, noktiju, obnavlja se pokretljivost zglobova, ali se i poboljšava varenje.

"Ipak, nemojte hrliti da kupujete ovu supstancu u apotekama. Možete je uneti u telo i bez trošenja veće količine novca - dovoljno je da skuvate pravu čorbu od kostiju", kaže Goldbergova.

Kako napraviti pravu čorbu

Ova čorba se sporo kuva, izuzetno je jaka a pravi se od praktično bilo koje vrste kostiju - svinjskih, junećih, pilećih, ćurećih, pa čak i ribljih... Zahvaljujući tome što se dugo kuva i ključa, vezivno tkivo i koštana srž koji se nalaze u kostima formiraju želatinstu tečnost koja je riznica važnih hranljivih elemenata. A upravo u ovoj tečnosti, ističu lekari, leži tajna večne mladosti.

"Što se čorba duže kuva (idealno od 8 do 14 sati), postaje hranljivija zbog kolagena, glavnog proteina vezivnog tkiva. Za ukus, možete dodati šargarepu, luk, začine - po vašem ukusu. Gotov bujon može se čuvati u frižideru u poklopljenim staklenim teglama 5-7 dana, a mogu i da se zamrznu porcije. U suštini, čorba od kostiju je alternativa injekcijama botoksa", objašnjava nutricionistkinja.

Za šta je sve kolagen dobar?

Koštani kolagen u telu se razlaže na aminokiseline: prolin, lizin, arginin, glicin i glutaminsku kiselinu. To je građevinski materijal svih proteina, formira ćelije kože, kostiju, zglobova. Kako starimo, telu postaje sve teže da prirodno proizvodi potrebnu količinu kolagena. Onda se pojavljuju prve bore na licu, krckanje u zglobovima, kosti postaju krhke. Ako pijete čorbu od kostiju svaki dan, onda će svi ovi problemi uskoro nestati, a vaše zdravlje će se povećati, napominju stručnjaci.

MONDO

Tagovi