Pročitajte savete nutricionistkinje Marije Rapajić za ishranu tokom posta - ne "padajte" na priču o posnim pekarskim proizvodima, prepuni su štetnih sastojaka!
Nutricionistkinja Marija Rapajić dala je savete za ishranu tokom posta. Kada smo na restriktivnom, produženom režimu ishrane, važno je da unosimo sve neophodne nutrijente i da nadoknađujemo supstance koje inače dobijamo iz namirnica koje smo izbacili.
Nutricionistkinja je kazala da bi trebalo tokom posta imati ukupno pet obroka u danu, od čega su tri "konkretna" a dva su užine kada ogladnimo.
"Ukoliko postimo, moramo imati pet obroka. Tri bazična, dve užine. Sada je lakši post od Vaskršnjeg, posti se na vodi ali i na ulju. Važno je da znate, posti se zbog verovanja, a ne zbog ishrane. Jer i u postu ishrana može biti nepravilna", rekla je ona i objasnila na šta misli, a mnogi će se prepoznati u njenim rečima!
"Ako unosimo brzu hranu, ako nismo kod kuće pa uđemo u prvu pekaru i kupimo posnu pogačicu, pa ona je puna trans masti i ugljenih hidrata, šećera! Posle pola sata ćemo biti gladni, onda ulazimo u sledeću pekaru i tako redom", rekla je Rapajićeva.
Zato savetuje da se ishrana zasniva na voću, povrću i masnijim sortama ribe, kako bi telo dobilo sve što mu je potrebno, a nivo energije ne bi bio narušen.
"Voće, povrće i ribu jedite, i to masne ribe. Skuša, losos, tu je i som koji je jako dobra riba. Oslić je takođe dobar i jeftiniji je od ostalih riba. Izbalansirajte obrok, uzmite i koštunjave plodove, puni su cinka i kalcijuma. Tokom posta smo u deficitu s kalcijumom, pa morate unositi sojino ili pirinčano mleko, i suplementacija je takođe bitna. Cink, vitamin D i vitamin C su najvažniji sad", rekla je on.
(MONDO)