NOVAK JE IMAO OVE PROBLEME, PA IZBACIO GLUTEN: Nutricionistkinja opisala SIMPTOME koji su znak da hitno menjate ishranu!

Ishrana bez glutena je promenila život Novaku Đokoviću, ali da li je baš za sve? Evo šta kaže nutricionistkinja!

YouTube/GrahamBensinger/RTS

Nutricionistkinja Ana Banduka Todorović pričala je na RTS-u o razlici između alergije i intolerancije na gluten, "prokazani" sastojak mnogih žitarica. I Novak Đoković morao je da izbaci gluten iz ishrane, nakon čega je bezglutenski režim postao pravi hit među dijetama i primenjuju ga i oni kojima je potreban, i oni kojima nije.

Kako se uopšte utvrđuje alergija ili intolerancija? Nutricionistkinja je objasnila da to nije tako jednostavno, ali je potrebno jer neke namirnice mogu da nam ozbiljno ugroze svakodnevni život ako ih telo ne podnosi. Gluten je protein iz određenih žitarica i može da utiče na osećaj hroničnog umora i lošeg raspoloženja, međutim to ne važi za svakoga, naglašava Ana Banduka Todorović.

"Novak Đoković ima utvrđenu alergiju na gluten, njemu je to izazivalo simptome nalik astmi, probleme sa disanjem, sve dok nije isključio sporne namirnice. Do postavljanja dijagnoze dolazi se analizom krvi ali i biopsijom sluznice tankog creva", rekla je ona.

Intolerancija na gluten utvrdiće se lakše, a izazvaće i lakše simptome među kojima su nadutost, anksioznost, problemi s varenjem, nervoza... I onda ćete prilagoditi ishranu baš kao što je to Đoković uradio, pročitajte koje voće svakodnevno jede!

YouTube/The Perfect Refuge 

Kao i kod svih namirnica koje mogu imati štetno dejstvo, možete sami napraviti test - isključite spornu hranu na neko vreme iz ishrane i vidite da li vam je bolje. Posle isključivanja visokoglutenskih namirnica, u prvom redu pšenice, ovsa, raži i ječama, ali i mnogih industrijskih proizvoda koji u sebi sadrže gluten, već nakon par dana bi trebalo da se osećate bolje ukoliko je intolerancija zaista problem.

"Ljudi često imaju taj problem i usled njega organizam teže apsorbuje minerale i vitamine, pa se može pojaviti anemija, a anemija je upravo, uzrok umora", napominje nutricionistkinja.

"Ako ste utvrdili da je gluten problem, izbacite ga iz ishrane i zamenite heljdom, pirinčem, kukuruzom, kinoom, prosom, orašastim voćem i sitnim semenkama. Na tržištu postoje i razni bezglutenski proizvodi i brašna tako da je moguće snaći se. Koristite dosta povrća, orašaste plodove, voće, meso, ribu, jaja - sve ono što daje sitost, ali i opskrbljuje organizam vitaminima i mineralima i daje energiju za svakodnevno nesmetano funkcionisanje", rekla je ona i dala poseban savet jednoj grupi žena.

"Pogotovo ženska populacija koja ima problem sa štitnom žlezdom, preporuka je kod te dijagnoze da se jedno vreme potpuno redukuje gluten iz ishrane", naglašava Ana Banduka Todorović.

Pročitajte i koji napitak Đoković pije za jači imunitet!

(MONDO)