Koliko puta vam se desilo da odmrznete meso koje je stajalo u zamrzivaču, a onda shvatite da vam ne treba baš sve? Mnogi u tom slučaju bacaju ostatak ili stave više nego što im treba, vodeći se pravilom da se odmrznuto meso ne sme zamrzavati više puta zbog bakterija.
Međutim, u jednom slučaju je bezbedno da odmrznuto meso ponovo zamrznete.
Ukoliko ste sirovo meso odmrzavali u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi, smete ponovo da ga zamrznete, mada je moguće da će biti malo manje kvalitetno prilikom pripreme zbog vlage koju je izgubilo prilikom odmrzavanja.
Ukoliko ste pripremili, dakle termički obradili meso koje je prethodno bilo zamrznuto, bezbedno je da ga ponovo zamrznete. Takođe, smete i da ponovo zamrznete već pripremljeno meso koje je bilo zamrznuto, a zatim otapano u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Ostatke hrane zamrznite u roku od tri-četiri dana i nikako ne stavljajte u zamrzivač hranu koja je bila izvan frižidera duže od dva sata.
(MONDO)