Saveti nutricionista

3 STVARI TREBA DA URADITE DA SE NE UGOJITE U JESEN I ZIMU: Sve to već primenjujete, samo POJAČAJTE - vrlo je PROSTO!

Autor Maja Gašić

Kako da se ne ugojite u jesen i zimu? Nutricionisti su otrkili tri trika koja provereno pomažu.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/CookingTheWorld

Retko ko može da se pohvali da je pregurao jesen i zimu bez gojenja, jer ovo je vreme kada se na trpezama najčešće nalazi jaka i kalorična hrana, a fizička aktivnost nam je smanjena. Stručnjaci su otkrili i da neki jednostavni trikovi mogu da pomognu da se izbegne gojenje u ovom periodu.

1. Pijte više vode

Svi znaju da voda obezbeđuje normalan rad svih organa, ali mali je broj onih koji je piju u optimalnoj količini, što je otprilike litar i po do dva dnevno. Nutricionisti preporučuju da vodite dnevnik u kom ćete svakodnevno beležiti koliko ste popili i koliko treba da popijete u toku dana. Držite ovaj raspored na vidnom mestu da vas stalno podseća da ne kršite preporuke. Optimalno bi bilo da na svakih pola sata popijete gutljaj vode i vremenom ćete stvoriti naviku da je unosite u poželjnoj količini. Uravnotežen unos vode će drastično smanjiti šanse za povećenje telesne težine.

2. Jedite više proteina

Kako svi danas "živimo brzo" i nemamo vremena za pažljivo osmišljene i nutritivno izbalansirane obroke, kada smo gladni češće posežemo za grickalicama nego za punim obrokom, što dovodi do naglog debljanja, posebno u jesen, kada je napolju hladno i potrebna nam je energija. Uvedite pravilo - za ručak izdvojite najmanje pola sata i obavezno u ishranu uključite proteinske namirnice. To su brokoli, mahunarke, orasi i spanać.

3. Unosite više masti

Ali samo korisnih! Bez dovoljnog unosa masti, membrana naših ćelija postaje tanja i osećaj sitosti vrlo brzo nestaje. Avokado, orasi, masline i morska riba su odlična hrana sa zdravim mastima. Nutricionisti savetuju da masnu hranu rasporedite u jelovniku nedelju dana kako bi telo dobilo ujednačenu količinu supstanci - proteina, masti i složenih ugljenih hidrata. Neka porcije budu "razumne", ne preterujte u količini i trudite se da na tanjiru uvek imate raznovrsne namirnice - to je siguran način da izbegnete da se ugojite tokom jeseni i zime.

MONDO