Metabolizam predstavlja skup biohemijskih procesa koji se događaju u organizmu i hranu pretvaraju u energiju, a neki od njih su disanje, varenje hrane, eliminisanje otpadnih materija iz tela, kao i što veće sagorevanje kalorija u organizmu.

Ovo poslednje je pogotovo važno ljudima koji žele da što pre da smršaju, te pokušavaju na različite načine da ubrzaju metabolizam. To pre svega zavisi od mnogih faktora, a među kojima su najvažnije zdrave životne navike.

Ukoliko se vaša svakodnevica sastoji od brze hrane, neredovnog spavanja, lošeg sna i retkog unošenja vode u organizam, onda je vreme da nešto promenite. A ovo je nekoliko korisnih saveta koji će da vam pomognu da ubrzate metabolizam:

Najbolji napici

Glavni pomoćnici u ubrzavanju metabolizma su voda, zeleni čaj i kafa.

Kafa, odnosno kofein dodatno podiže energiju tela i stimuliše centralni nervni sistem i ubrzava metabolizam. Međutim, nemojte da preterujete u unošenju ovog napitka. Zeleni čaj je takođe odličan stimulans za sagorevanje masti. Preporučena doza je dve do tri manje šoljice na dan ukoliko želite da postignete željene rezultate. Voda, voda i samo voda! Ovaj neizostavni napitak, od kojeg se oko 60% našeg tela sastoji, potrebno je da redovno unosite u organizam. Prema istraživanjima pola litre vode dnevno ubrzava metabolizam za 30 odsto.

Unosite dovoljno kalorija

Nikako ne preskačite doručak i ostale obroke u želji da smanjite kilograme, jer se to može veoma loše odraziti na metabolizam. Zapravo, unošenje nedovoljno kalorija usporava metabolizam, jer se tada naše telo bori da sačuva dovoljno energije. Takođe, vitamini grupe B igraju važnu ulogu u regulaciji brzine metabolizma, poput B1, B2 i B6, a nalaze se u namirnicama kao što su banana, jaja, sok od pomorandže, grašak, spanać...

Vežbajte

I za kraj, ukoliko se ne bavite nijednom fizičkom aktivnošću, vreme je da to promenite. Em što je dobro za zdravlje, određene vežbe snage će ubrzati vaš metabolizam. Određeni treninzi visokog inteziteta, kao što su trčanje, plivanje ili vožnja bicikla vam mogu pomoći u tome. Takođe, ne zaboravite i da redovno spavate, a idealno vreme je od 7 do 8 sati sna.

(MONDO)