Zdrava ishrana

KADA JE NAJBOLJE DA SE PIJE KEFIR? Napitak koji PODMLAĐUJE telo i jača IMUNITET ima maksimalan efekat u ovo doba

Autor Maja Gašić

Kefir je poznat kao eliksir mladosti, snažno jača imunitet i štiti od bolesti, ali veoma je važno kada ga pijete.

Izvor: YouTube/Tara Rosas

Zahvaljujući obilju korisnih sastojaka, kefir, poznatiji i kao eliksir mladosti, ima blagotvoran uticaj na imunitet i celokupno zdravlje. Ali, lekari ističu, veoma je važno i koje vreme ga pijete ako želite da maksimalno da iskoristite njegove prednosti

Kada je najbolje da se pije kefir?

Poznato je da su fermentisani mlečni proizvodi riznica aminokiselina, odnosno proteina, koji pomažu pravilnu igradnju mišića i tkiva u celom telu.

"Ovi sastojci su posebno potrebni deci koja rastu i organizmima koji se oporavljaju. Za razliku od mleka, kefir ima veliku prednost - njegovi proteinski lanci su kraći, pa se lakše i brže vare", objašnjavaju nutricionisti klinke Mejo. 

Lekari su objasnili i da je najboilje da se kefir pije ujutru, na prazan stomak, kao i pre spavanja. U prvom slučaju olakšava varenje za ceo dan, u drugom potiskuje osećaj gladi i preko noći "naseljuje" creva korisnim bakterijama.

Za podmlađivanje tela

Zbog činjenice da se kefir tako dobro apsorbuje i vari, može da se pije neposredno pre spavanja. Osim gorenavedenih, postoje još neki sastojci u ovom napitku koji su veoma korisni za zdravlje: sadrži dosta vitamina C, A, PP, D i B vitamina (B1, B2, B5, B6, B9, B12) holina i beta-karotena. Takođe, u značajnoj količini ima i grupe minerala - fosfor, kalijum, bakar, hrom, kalcijum, sumpor, natrijum i tako dalje. Vitamini i minerali blagotvorno deluju na telo.

Osnovno svojstvo kefira, tačnije ono najpoznatije jeste da podmlađuje telo: čisti krv, normalizuje balans kiseline u telu i reguliše mikrofloru gastrointestinalnog trakta. Ovaj napitak, takođe, jača imuni sistem. Dokazano je i da kefir pretvara ugljene hidrate u mlečnu kiselinu, a koju telo lako apsorbuje. Zbog toga, osobe koje su netolerantne na mleko mogu bezbedno da piju kefir, bez straha od alergija.

MONDO