Zdrava ishrana

NUTRICIONISTI OTKRILI KADA TREBA DA SE POSTI: 5 znakova govori da je TELO "ZATROVANO" i treba mu baš ovakva ishrana

Autor Maja Gašić

Ukoliko se ne vodite verskim praznicima i menjate ishranu po crkvenim pravilima, nutricionisti otkrivaju kad je vreme da pređete na posnu hranu. Telo šalje signale, ne možete da ih ne primetite!

Izvor: Soloviova Liudmyla/Shutterstock.com

Post obično vezujemo za verske praznike, ali nije mali broj ni onih koji ovoj specijalnoj ishrani pribegavaju kada im je potrebno da malo "odmore" od jake i masne hrane, kakvu su, na primer, jeli ovih dana.

Kako da znate da je vašem telu potreban predah od gurmanluka? Nutricionisti kažu da postoje pet očiglednih znakova koji ukazuju da je vreme da odustanete od dosadašnje ishrane i makar na jedan dan se "prebacite" na posni jelovnik.

1. Osećate se loše nakon jela

Ako vam je posle još jednog ukusnog ručka pozlilo, naduli ste se i počela je da vas muči gorušica, vašem telu očigledno nije prijala hrana. Imajte u vidu da ako svakog dana jedete masno, jetra vam strada. Ako nastavite da je "mučite", postoji rizik da će vam ova loša navika "obiti u glavu" i možete da računate da ćete dobiti gastritis, pankreatitis i druga ozbiljna stanja.

2. Nemate energije

Hrana pre svega treba da vam daju snagu, a ne da je oduzima, ona je gorivo za telo. Ako vam se posle obilnog obroka spava i osećate se tromo, savet je da preispitate jelovnik. Vreme je da pređete na namirnice koje nisu jake i ne zahtevaju preveliki utrošak energije da bi se svarile.

3. Muči vas nesanica

Ponekad, kada je trpeza bogata i slatkim i slanim, ne umemo da se zaustavimo, pa jedemo preko mere. Nakon bogate večere, častimo se desertima, iako objektivno znamo da smo "puni" i da će nam posle biti teško... Posledica ovog preterivanja jeste nesanica - siguran znak da je vreme da "stavite katanac na usta".

4. Ne prestajete da grickate

Zlatno pravilo kaže da je najbolje da od stola ustanete kada niste potpuno siti. Ali, ako svaki put kad prođete pored šerpe i ovala nešto "čapnete", gricnete, vi zapravo ne dozvoljavate želucu i organima za varenje da naprave pauzu. Ako je ovo slučaj, onda je definitivno vreme da pređete na post.

5. Loš ukus u ustima

Bez obzira na kakve gurmanluke unosite u telo, ako vam sva hrana deluje malte ne bezukusno, to znači da ste preterali. Loš ukus hrane je jedan od najočiglednijih znakova prejedanja. Kako da rešite ovaj problem? Prebacite se na blažu hranu, odnosno posnu.

MONDO