Stil

"MNOGO SEDENJA, TESNE FARMERKE I TELEFON!" Dr Stanišić o uticajima na plodnost: Hrana je jako bitna - ŠTO DALJE OD OVOGA

Autor Teodora Boškovski

Svetlana Stanišić otkriva na koji način hrana i moderan način života utiče na naš intimni život!

Izvor: Shutterstock/Kurir TV/screenshot

Zdravstveni problemi, poput insulinske rezistencije, depesije, infarkta, dijabetesa, bolesti krvnih sudova kao i zabrinjavjućih bolesti, mogu da značajno da se odraze na intimne odnose.

Pored toga, važan faktor koji utiče na se*sualnu želju je i način ishrane. Iako postoji mnogo namirnica koje se smatraju afrodizijakom i pomažu ne samo po pitanju zdravlja, već i ljubavi. Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije, gostujući na Kurir TV govorila je kako, ne samo hrana, već i moderni uslovi i načini života utiču na intimni život i plodnost.

"U poslednjih 50 godina je koncetracija spermatozoida kod muškaraca skoro duplo opala. Dakle, 1970. godine prosečna koncetracija spermatozoida kod ispitanika bila je 100 miliona po mililitru, a danas je ispod 50 miliona po mililitru. Neke procene govore da su devojke sa 20 godina plodne, kao što su njihove bake bile sa 35 godina. To ima veze sa životnim stilom. Mnogo sedenja, tesnim farmericama kod muškarca, telefonima u džepovima, držanjem laptopa u krilu", rekla je Stanišić i dodala:

"Što se tiče ishrane, ona ima veze sa visokim unosom transmasnim kiselinama. One se nalaze naročito u margarinu, ali i u lisnatom testu odnosno kroasanima, kojekakvog keksa, konditorskih proizvoda koji imaju te hidrogenizovane biljne masti. Problem su takođe razne hemijske materije iz životne sredine. Pokazalo se da pesticidi imaju uticaja na plodnost. Tako da želite da kupujete hranu od proverenog proizvođača. Takođe utiču i materije iz plastične ambalaže. Na hormonski disbalans veliki uticaj imaju i gojaznost i inuslinska rezistencija..."

Kako je dr Stanišić istakla, na prvom mestu treba da se reguliše gojaznost koja može i te kako da utiče na nivo testosterona, podiže nivo estrogena kod muškaraca, a kod žena utiče na pojavu policističnih jajnika. Zatim jajnici stvaraju više testosterona, te dolazi do poremećaja ciklus i ugrožava se plodnost.

Dr Stanišić nikako ne preporučuje upotrebu oralnih kontraceptiva jer snižavaju nivo vitamina u organizmu, pre svega vitamina B grupe, važnih za plodnost. Takođe, što je moguće više, ne koristiti i izbaciti plastičnu ambalažu iz upotrebe, ne piti vodu iz plastike ukoliko je moguće i posebno izbaciti negazirane slatke sokove.

S druge strane, dobro je unositi dosta biljnih vlakana, posebno antioksidanse - vitamini A, E i C. Jedna od odličnih stvari su orašasti plodovi (orasi, lešnici, bademi).

(MONDO/Kurir.rs)