DOBRO OBRATITE PAŽNJU KAD KUPUJETE KUPUS ZA ZIMNICU! Glavice NAKLJUKANE HEMIJOM, evo kako da prepoznate pravu!

Ako merkate mladi kupus za zimnicu, postoje tri stvari koje će vam pomoći da izaberete glavicu bez hemije!

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/Goran Sivački/Youtube/printscreen/Bokina's kitchen

Sezona zimnice je počela, a nije tajna da mnogi proizvođači imaju različite metode koje primenjuju na voću i povrću kako bi brže sazreli. "Rano" povrće i voće nose sa sobom jedan zdravstveni rizik, a to je da sadrži poveću količinu nitrata. Kada ova hemija prodre u namirnicu, onda može da bude opasna po zdravlje. Mladi kupus je namirnica u čijem se korenu i površinskim listovima najviše nakupljaju nitrati, dok ih najmanje ime u samoj sredini glavice.

Zato je preporuka da ne jedete koren, a ukoliko kuvate sladak kupus, obavezno odbacite površinske listove. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, "bezbedan" unos nitrata je 5 mg dnevno na kilogram telesne težine. Pa tako, za osobu koja je teška, primera radi, 60 kg, neće biti problem ako unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je otprilike oko 400 g svežeg kupusa. Ipak, stručnjaci napominju da nema razloga za brigu, jer nije svaka glavica kupusa "nakljukana hemijom". Kako da prepoznate najbolji kupus?

Miris i izgled su najvažniji parametri prilikom izbora kupusa. Treba da miriše baš tako - na kupus, a listovi ne treba da imaju oštećenja. Ukoliko izgledaju netaknuto i imaju karakteristične boje poput bele, zelene ili ljubičaste, onda znate da ste odabrali pravi kupus. Kod bele i ljubičaste sorte ovo lišće bi trebalo da se "sija". Takođe, glava treba da bude čvrsta i teška za svoju veličinu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)  Kurir televizija

(MONDO)