SAVETI

OPREZNO SA NAMIRNICOM KOJU KUPUJETE U MARKETIMA! Endokrinolog upozorava DIJABETIČARE, gledajte šta piše na pakovanju!

Autor Tamara Veličković

Endokrinolog upozorava na topljeni sir, naročito osobe koje imaju dijabetes.

Izvor: LADO/Shutterstock

Topljeni sir je jedna od omiljenih namirnica koje kupujemo u marketima. Ukusne listiće koristimo za sendviče ili kao dodatke bilo kom obroku. Prave se od različitih mlečnih proizvoda, ali stručnjaci upozoravaju da pažljivo gledate pakovanje prilikom kupovine. Ukoliko vidite da u sastav topljenog sira ulazi palmino ili ulje repice, ne kupujte.

Jana Furlet, endokrinolog iz Rusije, kaže da redovna konzumacija topljenog sira nije dobra po zdravlje. Posebno može da bude štetan za dijabetičare, kaže endokrinolog, jer utiče na krvne sudove i srce. Najveći problem je velika količina palminog ili ulja repice, a dodaje da je ovaj proizvod izvor štetnih soli, uključujući citrate, natrijum i kalijum-fosfate.

Osim toga, topljeni sirevi mogu da sadrže boje, arome, konzervanse i zgušnjivače. U zaključku, specijalista dodaje da topljeni sir sadrži mnogo kalorija, a kao što znamo, za dijabetičare je izuzetno važno da svoju težinu drže pod kontrolom. Takođe, ljudima koji pate od ove bolesti, savetuje da što više smanje unos kobasica i hrane iz konzerve.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)