SAVETI

KOLIKO DUGO SE ČUVAJU JAJA I KAKO DA ZNAMO DA LI SU POKVARENA: Brzi TEST eksperta za bezbednost hrane daje odgovor!

Autor Tamara Veličković

Stručnjak za bezbednost hrane otkriva da li jaja smeju da se jedu posle roka trajanja i kako možemo da proverimo da li su jaja dobra ili pokvarena.

Izvor: jarabee123/Shutterstock

Jaja spadaju u grupu visokoproteinske hrane, ali godinama postoji debata o roku trajanja, smeju li da se jedu nakon isteka roka trajanja i kako uopšte proveriti da li je jaje dobro ili pokvareno. Nutricionisti kažu da jaja mogu da traju od tri do pet nedelja, računajući od datuma koji je označen na samom pakovanju.

Prema rečima Rafaela E. Rivere, direktora za bezbednost hrane u Američkom udruženju za jaja, rok trajanja je znak kvaliteta i svežine. To znači da ćete možda primetiti pogoršanje kvaliteta nakon označenog datuma. Ipak, datum roka trajanja ne ukazuje na bezbednost proizvoda. Shodno tome, možete da konzumirate jaja čak i nakon isteka roka trajanja, ali pod jednim uslovom - da se čuvaju u originalnom pakovanju u najhladnijem delu frižidera na odgovarajućoj temperaturi. I naravno, ako su jaja prošla bezbednosne testove koji slede u nastavku.

Koliko je bezbedno jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?

Konzumacija je bezbedna ako se pravilno čuvaju i ne pokazuju znakove oštećenja, ističe ekspert. Ako želite da znate da li je jaje još uvek dobro ili ne, upotrebite sva svoja čula. Ako osetite neprijatan miris, bacite jaje. Isto tako, obratite pažnju na jaje kada ga razbijete. Ona koje nisu sveža mogu da budu želatinaste teksture jer membrane oko žumanca i belanaca više nisu netaknute.

Sveža jaja nikada neće imati pokvareni miris, niti će imati želatinast ili zamućen izgled, dodaje ekspert. To su znaci da su jaja stara ili pokvarena i da ne mogu da se jedu. Sveža jaja imaju tvrdo žumance, a belance je isto tako čvrsto. Ipak, postoji jedan test. Stavite jaje u posudu sa vodom. Ako je sveže, potonuće. Starija jaja mogu da se podignu na površinu ili da plutaju zbog viška vazduha unutra.

Još nekoliko korisnih saveta za jaja:

  • Čuvajte jaja odmah nakon kupovine i stavite ih u najhladniji deo frižidera.
  • Čuvajte jaja u zatvorenom kartonu. Na taj način ćete ih zaštititi od pukotina i upijanja mirisa iz drugih namirnica.
  • Ako razbijete jaje iz kartona, prebacite ga u čistu, hermetički zatvorenu posudu, a zatim ga konzumirajte u roku od dva dana.
  • Jaja nije potrebno prati jer su već očišćena pre pakovanja.
  • Dva sata je optimalno vreme da se jaja ostave na sobnoj temperaturi pre nego što bakterije počnu da rastu.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)