Jela sa mlevenim mesom često su nam na trpezi - sarma, punjene paprike, tikvice s mesom, musaka, ćufte... Koliko je sve to zdravo i koje jelo je najbolje, otkrila je nutricionistkinja Sandra Milošević u RTS Ordinaciji. Ona je istakla da kombinaciju ugljenih hidrata i mesa treba izbegavati jer je teška za varenje, otežava i produžava vreme varenja.
"Možemo da napravimo zdravije varijante tih obroka tako što nećemo koristiti dodatak masnoće jer je meso već dovoljno masno. Onda pri dinstanju mesa koristimo što više povrća. To može da bude luk, šargarepa, koren celera i slično, a potom dodamo integralni pirinač koji je bolja opcija. Sve to treba da bude u meri koja nije velika i onda nemamo skok šećera u krvi. Takođe ne treba dodavati pavlaku. Nju ne tumačimo kao mlečni proizvod, već kao mast", rekla je nutricionistkinja i otkrila koje jelo je najbolji izbor:
"Ono što jeste najzdravije, to je kombinacija tikvica sa mlevenim mesom zato što one imaju najmanju energetsku gustinu. I sarma je dobra opcija zbog kiselog kupusa, samo da bude u kombinaciji sa integralnim pirinčem. Heljdino zrno je odlično i uvek preporučeno, kao i kinoa. Ona je i izvor proteina. Tradicija je naša navika, pa je najlakše napraviti paralelu između običnog i integralnog pirinča", istakla je nutricionistkinja.
Kada je musaka u pitanju, objasnila je Sandra Milošević, pavlaka za kuvanje nije dobar izbor zbog zasićenih masti. "Njih moramo da smanjimo, a zasićene masti nisu dobra kombinacija uz protein kao što je meso. Varenje može da traje baš dugo, čak i do 8 sati. Ako je musaka za četiri osobe, onda jedno jaje neće napraviti problem, a ako se doda ovseno mleko, to je najbolja opcija. Za posne verzije predložila bih orahe zato što su oni izvor zdravih masti i što više povrća. To može da bude soja, kinoa i pečurke, samo što obrok sa pečurkama ne treba podgrevati", objasnila je nutricionistkinja Sandra Milošević.
Koje jelo najviše volite da jedete?
BONUS VIDEO: Tortilje punjene mlevenim mesom
(MONDO/T.V.)