KRAJ POSTA

PRVI OBROK NA DAN USKRSA JE KLJUČAN! Nutricionistkinja Stanković upozorila sve koji će imati pečenje na stolu

Autor Tamara Veličković

Nutricionistkinja Veroslava Stanković otkrila je šta bi za prvi obrok na Uskrs trebalo da jedu svi oni koji su postili.

Izvor: RTS/ printscreen

Prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen, kako se organizam ne bi opteretio. Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je smernice, a stručnjaci su otkrili glavno pravilo pre uzimanja mrsne hrane. Nutricionistkinja Veroslava Stanković otkrila je za RTS šta je najbolje uzeti za prvi obrok na najradosniji hrišćanski praznik.

"Ovaj post je bio izuzetno dug, 49 dana. Ko je stvarno postio, to je bio post na vodi i manja količina masnoće, odnosno, minimalna količina masnoće. Tako da, trebalo bi nastaviti sa hranom koja je manje masna. Sutra prvo počinjemo sa jajima, naravno, jaja su neizbežna tokom celog dana, ali tu treba voditi računa. Treba znati da možda samo dva cela jaja u toku dana treba da pojedemo, a ostatak dana, ukoliko ne možemo da ih izbegnemo, onda uzmemo samo belance, jer belance neće da nam šteti. Lako je za stomak, dobro varljivo, a obezbeđuje nam proteine", rekla je nutricionistkinja Veroslava Stanković.

Dodala je i da je važno da od ostalih namirnica, u jelovnik treba uvrstiti salatu koja daje osećaj sitosti. U toku posta nema mesa ni mlečnih proizvoda, pa je bitno i kojim redosledom možemo da vraćamo te namirnice u jelovnik. "U principu, to su sve manje masne, odnosno, posnije namirnice. Znači, krećemo sa belancetom, a što se mesa i mesnih prerađevina tiče, početak je sa piletinom, možda i te prerađevine od piletine, pileća prsa, na primer", rekla je nutricionistkinja i dodala:

"E sad, ukoliko se radi o pečenju, onda je važno uzeti minimalnu količinu. Što se mlečnih napitaka tiče, odnosno mlečnih proizvoda, treba početi sa kiselim mlekom, mlađim sirom, a tek drugi ili treći dan uzeti, pa čak ne ni punomasne, nego polumasne", objasnila je Stankovićeva i dodala da poštujući ta pravila, nećemo opteretiti organizam.

Nutricionistkinja savetuje da u prvim danima posle posta treba izbegavati pohovanje i prženje hrane u dubokom ulju i preporučuje kuvanje, dinstanje i grilovanje namirnica. Dodaje da je važna i redovna fizička aktivnost i dovoljno tečnosti. "Preporuke su tri litra u toku dana, znači svakodnevno. Naravno, govorim o osobama koje nemaju povišen arterijski pritisak i koje ne piju diuretike. Takve osobe moraju da piju samo minimalnu količinu vode kada su žedne", rekla je Veroslava i dodala:

"Sve ostale osobe treba da uzmu tri litre vode pred obrok ili pola sata pred obrok, kako bi naš želudac bio pun i ne bi mogao da uzima, odnosno, ne bi tolerisao veliku količinu hrane. I to jeste jedna od psiholoških varijanti i varki za mršavljenje, ali i za neprejedanje", zaključila je nutricionistkinja Stanković.

BONUS VIDEO:

(RTS/MONDO/T.V.)