"Opravdanje" koje vam je potrebno da uživate u čokoladi bez griže savesti - od snižavanja krvnog pritiska, preko divnog ukusa do popravljanja raspoloženja… Evo zašto je OK da se počastite s vremena na vreme.

Koju čokoladu bi trebalo da odaberete? Pa, što je tamnija - to bolje. Crna čokolada puna je antioksidanata i minerala koji su nam neophodni.

Mlečna čokolada takođe sadrži određene zdrave sastojke, ali u mnogo manjoj količini. U proseku, mlečna ima između dva i četiri puta manje antioksidanata i flavonoida od crne čokolade.

Da biste, dakle, imali isti pozitivan uticaj ovih zdravih sastojaka, morali biste da pojedete mnogo veću količinu, što, na nesreću, znači i više šećera i masti.

Svaki red mlečne čokolade više (oko 25 grama) znači i čitave dve i po kafene kašičice šećera više.

Koliko procenta kakao praha bi trebalo da sadrži? Udeo kakao praha u najboljim čokoladama je bar 70 do 85 odsto. Ako niste ljubitelj jakih, tamnih čokolada, pokušajte da se naviknete na taj ukus postepeno.

A ako volite belu čokoladu… imamo loše vesti. Bela čokolada ne sadrži kakao uopšte i tehnički i nije čokolada, tako da nema nikakve koristi od nje.

Koliko čokolade bi trebalo da jedete? Pun pozitivan efekat po zdravlje dobijate ako jedete tridesetak grama crne čokolade dnevno.

Zašto je čokolada korisna? (Ovo se odnosi na crnu čokoladu koja ima više od 70 odsto kakaoa.)

Koža će vam biti lepša

Iako smo svi jednom bar čuli da od čokolade izlaze bubuljice, nauka kaže da je tamna čokolada odlična za ten.

Kakao sadrži flavonol, fitohemikaliju koja potpomaže hidrataciju kože, čini je gušćom i pozitivno utiče na cirkulaciju.

Takođe, korisna je jer podstiče prirodnu odbranu kože od štetnog uticaja sunca. Naravno, ne može da zameni kreme sa faktorom zaštite koji odgovara vašem tipu kože, ali može malo da pripomogne.

Bogata je mineralima

Crna čokolada je puna korisnih sastojaka, a 100 grama zadovoljava i do 67 odsto dnevnih potreba za gvožđem.

Sadrži i cink koji pozitivno utiče na imunitet, kao i kalijum koji je važan za održavanje krvnog pritiska u zdravim granicama.

(Ipak, nemojte da sabijete baš 100 grama dnevno, pošto ta količina ima i jako mnogo šećera i čitavih 600 kalorija.)

Poboljšava koncentraciju i pamćenje

Čokolada nam popravlja raspoloženje, ali u manjim količinama sadrži i feniletilamin, hemikaliju koju naš mozak luči kad se zaljubimo. A tu je i podsticaj za mozak: isti oni flavonoli od kojih vam koža blista poboljšavaju koncentraciju i usporavaju propadanje memorije.

Dobra je za zdravlje srca

Brojne studije pokazale su da konzumiranje tamne čokolade ima prilično impresivne pozitivne efekte na stanje arterija, odnosno na sprečavanje stvaranja plaka, čime se značajno umanjuje rizik od začepljenja arterija.

Crna čokolada, takođe, sprečava da se bela krvna zrnca "zalepe" za zidove arterija, pa one ostaju fleksibilne.

Konzumacija umerene količine tamne čokolade dobrog kvaliteta snižava i krvni pritisak i poboljšava citkulaciju. Jedno istraživanje pokazalo je da stariji muškarci koji su pet puta nedeljno jeli manje količine tamne čokolade imaju za 57 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Umanjuje rizik od moždanog udara

Kakao dokazano snižava nivo lošeg i podiže nivo dobrog holesterola. A konzumiranje tamne čokolade smanjuje rizik od moždanog udara za oko 17 odsto, pokazala su istraživanja, prenosi britanski "Miror".

Zašto čokolada ne sme da stoji u frižideru

Zašto nam se "onim danima" jede čokolada

Čokolada za doručak? Može, ali...