Ruska ishrana bogata je povrćem, ukiseljenim namirnicama i mlečnim proizvodima.
Ovo su najzdravije namirnice za koje se Rusi "kunu" da imaju blagotvoran efekat na zdravlje, što je i nauka potvrdila!
Jeftine su, ukusne i lako se dodaju u svakodnevnu zdravu ishranu!
Kiseli kupus
Koriste ga u turšiji, ali i raznim ukusnim jelima i predjelima. Odličan je izvor vitamina C, sadrži ogromne količine antioksidanasa i fitohemikalija koje štite od upale i bolesti kao što je rak.
Ruski kuvari savetuju da kiseli kupus ne kuvate predugo, jer će izgubiti na hranljivoj vrednosti. Servirajte ga sa sosom od paradajza, koji je odličan izvor likopena, koji umanjuje rizik od raka.
Jogurt
Omiljen i kod nas, jogurt je bogat mikroorganizmima koji blagotvorno utiču na sistem za varenje. Fermentisana hrana pomaže kod problema sa crevima i upalnih procesa, i umanjuje rizik od raka debelog creva.
Krompir
Kuvani krompir, kakav možete naći u ruskim čorbama i varivima, ima skoro polovinu dnevne preporučene vrednosti vgitamina C, više kalijuma od banane, bogat je vlaknima, magnezijumom i antioksidantima. Ne sadrži masnoću i odličan je izvor vitamina B6. Ali, dobro pazite kako pripremate krompir!
Cvekla
Sigurno ste čuli za tradicionalnu čorbu od cvekle, korenastog povrća i mesa. Ukusna čorba bogate ljubičaste boje sadrži uvek cveklu, koja je izvor antioksidansa betaina.
Betain pomaže telu da se izbori sa upalnim procesima i pomaže zdravlje jetre. Cvekla ima malo kalorija, a mnogo vlakana i kalijuma.
Riba
Rusi naročito vole haringu, ukiseljenu i serviranu sa povrćem. Haringa, kao i druge masne ribe poput lososa i skuše, odličan su izvor proteina i zdravih omega-3 masti.
Žitarice
Postoji izreka da "Rusa ne možeš nahraniti bez kaše", kuvane od celog zrna.
Žitarice su bogate vitaminom B, ali sadrže i kalijum, gvožđe i vlakna, važne za zaštitu organizma i bolje funkcionisanje sistema za varenje.
Pečurke
Omiljen sastojak mnogih ukusnih ruskih recepata kao što je govedina stroganof, pečurke su bogate proteinom, cinkom i tipom gvožđa kakvo naše telo najbolje apsorbuje.
Važan su saveznik našeg imuniteta, naročito u sezoni gripa i drugih respiratornih bolesti.
Ražani hleb
Rusi ga obožavaju i jedu ga skoro uz svaki obrok, naročito uz ukusne supe i dinstana variva.
Ražani hleb pravljen sa živim kvascem sadrži i manje šećera, tako da neće napraviti "skok" šećera u krvi kao beli hleb.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!