Ako volite pečurke, verovatno ste se naslušali saveta o njihovoj pravilnoj pripremi i primenjujete ih svakog puta kada spremate pečurke.

Više puta smo čuli da ih ne bi trebalo prati, već brisati suvim ubrusom, kako ne bi upile previše vode. Kada je dinstanje ili prženje u pitanju, ranije su savetovali da se pečurke na srednje jakoj vatri prže dok ne ispari sva voda, i da im ne bi trebalo dodavati tečnost osim ako je u pitanju sos.

Sada je profesionalni kuvar otkrio da ništa od toga nije istina, evo i zašto!

Pečurke slobodno možete oprati, potom ih iseckajte i stavite u tiganj. Upalite vatru i dodajte najmanje decilitar vode!

Seckane pečurke najpre pustite da se krčkaju u dodatoj vodi, na srednje jakoj vatri. U vodi će se razviti njihov najbogatiji ukus, nalik mesu, sa aromom jeseni.

Tek kada i ta voda ispari, dodajte malo maslinovog ulja ili maslaca i propržite pečurke dok na ivicama ne dobiju zlatnu boju.

Pečurke će biti sočne, lepo karamelizovane a njihov ukus će ovako najbolje doći do izražaja, navodi profesionalni kuvar Džim Fuler.

Pogledajte!