Čuveni kardiolog dr Arsen Ristić odgovara na pitanja o ishrani koja je dobra odnosno loša za srce.
Pored pušenja, nekretanja, stresa, nepravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na zdravlje srca. Dr Arsen Ristić nam je otkrio koje namirnice su najbolje, a koje najgore za kardiovaskularno zdravlje.
"Na kardiovaskularni sistem najbolje utiče uravnotežena Mediteranska ishrana, bez mnogo soli i masti, bez suvišnih šećera ali sa dovoljno ribe, mesa, voća i povrća da se zadovolje potrebne za neophodnim vitminima i mikroelementima. Suviše slana hrana može da kod osoba sa srčanom slabošću da pogorša zadržavanje tečnosti u plućima i dovede do smrti zbog pojave vode u plućima, tzv. edema pluća".
Za zdravlje srca je važan i unos tečnosti, a da li je kafa, kao omiljeni napitak u Srbiji, "dozvoljena"?
"Uravnotežena ishrana bez suvišnih masnoća i šećera u pet obroka dnevno i adekvatan unos tečnosti (oligomineralne vode) su veoma korisni. Čaj i kafa su dozvoljeni, ali ne više od tri puta dnevno zbog uticaja na pritisak i aritmije. Resveratrol u crnom vinu može biti koristan kada se unosi u malim količinama kao i omega masne kiseline. Prava prventiva se međutim ne sprovodi pomoćnim lekovitim sredstvima i čajevima, već proverenim i za ogovarajuću namenu registrovanim lekovima - statini, ezetimib, PCSK9 lekovi, lekovi za povišen pritisak, šećernu bolesti i srčanu slabost gde su posebno važni lekovi iz grupe SGLT-2 inhibitora koji su se svojim efektom nadovezali na revolucionarne pomake koje je u lečenju srčane slabosti postigao sakubitril-valsartan", zaključuje dr Arsen Ristić za MONDO.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.