Ako ručak po vrućini ostavite napolju, ili ga kupujete na kiosku brze hrane, rizikujete trovanje hranom koje dovodi do skoka telesne temperature, povraćanja, dijareje i vrlo često teške dehidriranosti zbog čega možete završiti i na infuziji.

Takva stanja su česta tokom letnjem perioda, jer bakterije i drugi mikroorganizmi koji mogu da zatruju hranu, vole baš vruće i vlažno vreme. 

Simptomi trovanja hranom mogu biti razni, od potpuno asimptomatskih slučajeva do blažih ili težih formi praćenih poremećajem opšteg stanja organizma, upozoravaju lekari.

Najčešći simptomi crevnih zaraznih bolesti su dijareja, povišena temperatura, bol u stomaku, povraćanje, glavobolja, malaksalost... Tegobe mogu, u zavisnosti od tačnog uzrokovača, potrajati od nekoliko dana pa sve do nekoliko nedelja! 

"Teže slike mogu se dogoditi kod male dece ili starijih osoba, ali i onih koji imaju pridružene bolesti. Da bi se stanje saniralo najvažnije je nadoknaditi tečnost, ali ponekad je potrebna i hospitalizacija. Uz simptomatsko lečenje dobijamo rezultate i pacijent, u najvećem broju slučajeva, već za dva-tri dana može da bude na nogama", rekao je prof. dr Ivan Jovanović, gastroenterolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Institut "Batut" upozorava da su bolesti koje možemo dobiti preko hrane dva puta češće tokom leta.

"Namirnice koje su najviše na udaru mikroorganizama su meso, jaja, mleko, a potom voće i povrće. Najčešće registrovane crevne zarazne bolesti su salmoneloze, potom bakterijske alimentarne intoksikacije, izazvane toksinom koji luči bakterija. Do zagađenosti mogu dovessti i virusi, paraziti, ali i prljave ruke i nečista voda", upozoravaju sa Instituta.

Često ove tegobe zahvate čitavu porodicu.

"Konzumiranje iste, zagađene hrane u okviru porodice dovodi do toga da svi članovi istovremeno ispolje tegobe. U letnjim mesecima, usled neadekvatnog čuvanja namirnica, osim mikroorganizmima, hrana može da se zagadi i mehanički od strane insekata i glodara", navode u Institutu.

(MONDO/Doktor u kući)