Možete ih ubrati bukvalno na svakom koraku, ništa ne koštaju a retko ko zna koliko su zdrave. Dudinje su prava mala vitaminska bomba koje pomažu prevenciju brojnih tegoba.

Sočne, mesnate i blago kisele na nepcu, dudinje imaju veoma malo kalorija, a istovremeno sadrže mnogo proteina, minerala, vitamina i antioksidanata, uključujući antocijane - pigmente rastvorljive u vodi koji ovim plodovima daju različitu boju.

Sprečava brojne tegobe

Ovo sitno voće je krcato antioksidasima koji sprečavaju nagli skok šećera u krvi, zbog čega je korisno i za osobe koje boluju od dijabetesa kao i raznih upalnih procesa i neuroloških tegoba. Osim toga, ove supstance štite telo od starenja i normalizuju metabolizam.

Redovna upotreba dudinja pomaže sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka i pojavu moždanog udara. Istraživanja ukazuju da čiste krv i jačaju celo telo.

Dud je odličan izvor vitamina C, koji je snažan antioksidans i stimulans imuniteta koji štiti od gripa i drugih prehlada. Još jedan sastojak, ksantin, štiti mrežnicu (retinu) od štetnih UV zraka.

Ove ukusne bobice su takođe bogate gvožđem, koje je komponenta hemoglobina u crvenim krvnim zrncima uključenim u transport kiseonika. Takođe sadrže velike količine kalijuma, mangana i magnezijuma, koji pomažu u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Dudinje takođe imaju visok sadrža folne kiseline, niacina, vitamina B6 i K.

Pomažu i kod gastritisa i hroničnog hepatitisa, ubrzavaju oporavak nakon različitih operacija, poboljšavaju cirkulaciju krvi i sprečavaju razvoj zaraznih bolesti.

Sočne bobice smanjuju nivo lošeg holesterola i tako štite srce, a kada se redovno konzumiraju utiču i na povećanje apetita.