Jačanje imuniteta ishranom je važna tema, jer kroz odabrane namirnice možemo poboljšati njegovo dejstvo i zaštititi se od upalnih procesa i bolesti.

Postoje i namirnice koje slabe imunitet, kao i greške sa suplementima koje će imati kontraefekat, a postoji i hrana koju svakog dana jedemo a možda nismo ni svesni da škodi imunom sistemu.

Ako često jedete ribu u konzervi, znajte da unosite neobičan "miks" supstanci koje jačaju imunitet, i onih koje ga slabe.

Uzmimo za primer tunjevinu, sardine... Sve su ovo ribe bogate omega-3 mastima, masnim kiselinama koje doprinose zdravom funkcionisanju organizma i važne su i za imuni sistem.

A onda pogledajte u čemu se nalazi - u ulju koje je bogato omega-6 mastima, o kojima retko slušamo. Hrana koja sadrži mnogo omega-6 masti pojačava dejstvo proinflamatornih proteina, odnosno supstanci koje pojačavaju upale. 

S druge strane, omega-3 masti upravo umanjuju njihovu proizvodnju u telu i na taj način pomažu da se ono štiti.

Stručnjaci su sproveli studije u kojima bi odnos između ovih masnoća trebalo da bude 1:4, odnosno da za svaku jednu unetu jedinicu omega-6 masti unesete četiri omega-3 masti, kako biste neutralisali štetno dejstvo.

Među namirnice bogate omega-6 masnim kiselinama spadaju suncokretovo ulje, kukuruzno i sojino. Omega-3 masti naći ćete u ribi kao što su losos, skuša, sardine, ali i orasi, čija seme i druge.

(MONDO)