Najveći deo našeg imunog sistema nalazi se u crevima – oko 70 odsto, što je razlog više da vodimo računa o njihovom zdravlju.

Stručnjaci otkrivaju najveće i najčešće greške koje pravimo, a koje negativno utiču na zdravlje creva, a početak nove godine je idealno vreme da "okrenemo drugi list".

Izbacujete svu hranu koja vam ne prije

Gastroenterolog Vil Bulšević smatra da je velika greška eliminisati baš sve namirnice koje vam ne prijaju. To dugoročno može da ima suprotan efekat od onog koji želite da postignete – druga stvar je ukoliko je osoba alergična na neke namirnice.

Razlog zašto nije pametno izbaciti sve namirnice koje nam ne prijaju je taj što eliminacija određenih grupa namirnica može negativno da utiče na mikrobiotu – na primer, ukoliko namirnice koje izbacite sadrže vlakna, to znači da ćete ih manje unositi.

Mislite da je fermentisana hrana jedina koja je dobra za creva

Gastroenterolog dr Marvin Sing savetuje da za zdravlje creva jedete dosta povrća iz porodica kupusnjača. Ove namirnice dobro deluju na varenje, sprečavaju nadutost, a obezbeđuju telu i prebiotička vlakna koja podržavaju dobre bakterije u crevima.

Jedete kada ste pod stresom

Naše emocionalno stanje dok jedemo umnogome utiče na to kako hrana utiče na nas. Naturopata dr Serena Goldstajn upozorava da stres može da utiče na varenje, jer krv i energija utiču na brojne druge telesne funkcije. Zbog toga se može desiti da hrana duže ostaje u crevima.

Iako nije uvek moguće da jedemo kada smo lepo raspoloženi i smireni, doktorkin savet je da se potrudimo da budemo maksimalno koncentrisani na hranu tokom obroka.

(MONDO)