Oni koji muku muče sa sa varenjem, zatvorom i imaju nervozna creva, gasove i nadutost u stomaku znaju koji su to problemi. Em što ometaju svakodnevne aktivnosti, oni mogu dodatno da stvore nervozu i stres.

Osim ishrane i stresa, da li ste znali i da mala sitnica, poput pogrešnog žvakanje hrane može da da napravi probleme sa stomakom i crevima. Ukoliko unosite velike komade hrane, znajte da sami sebi skačete u stomak. Ti veliki parčići se mnogo teže vare u digestivnom traktu i vrlo lako prouzrokuju nadimanje i gasove. A ovo je nekoliko saveta kako to da sprečite:

1. Žvaćite 20 puta

Proces varenja počinje u ustima, zato nemojte da žurite, uživajte u hrani i unosite manje komade, a prema savetima nutricinista najbolje je da žvaćete svaki zalogaj 20 puta. Takođe, trebalo bi da izbegavate korišćenja telefona i gledanje TV-a dok jedete, jer na taj način pažnja vam nije fokusirana na jelo, te ćete brže i više jesti nego što je vam je potrebno. Samim tim se i kilogrami gomilaju!

2. Kurkuma

Kurkuma je poznata po anti-inflamatornim dejstvima - umiruje problematična creva, ublažavaju nadimanje i loše varenje. Da biste napravili napitak od kurkume, stavite jednu šolju mleka, 1 kašičicu kokosovog putera ili ulja, 1/4 kašičice mlevene kurkume i 1 kašičicu mlevenog đumbira u blender i umutite dok ne se smeša dobro ne sjedini. Zatim, prokuvajte i poslužite toplo. Dodajte med da zasladite po želji.

3. Krastavac

Krastavac je moćna namirnica za creva jer sadrži kvercetin koji smanjenje nadimanje. Možete uzdužno da ga isečete na kriške i tako jedete kao zdravu girckalicu. Pored toga što je zdrav, krstavac je i sjajna pomoć svima onima koji žele da smršaju.

4. Komorača

Kašičica semena komorač može takođe da pomogne da se gasovi smanji, jer su puna vlakana i deluju antimikrobno. Izgnječite semenke komorače nekoliko puta kako bi oslobodila aroma i ulja, a zatim zgnječeno seme potopite u vrućoj vodi i pijte kao čaj.

5. Vežbanje i šetnja

Nakon večere ili drugog nekog obroka odličan lek za naduta creva jeste šetnja. Umesto da odmah legnete u krevet protegnite noge, a istazanje je takođe dobrodošlo.

(MONDO)