Maslinovo ulje je ključni sastojak u Mediteranskoj kuhinji, poznato po svojim zdravstvenim blagodetima, a Italijani, Francusi, Grci i Španci ga svakodnevno koriste.

Pa tako, Italijani znaju za "caku", te imaju običaj da svakoga dana popiju po kašičicu maslinovog ulja. Upravo ovo je inspirisalo najpoznatiji američki lanac kafe "Starbaks" da na tržište lansira jedan novi i prilično neobičan proizvod - kafu sa ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Izvršni direktor "Starbaksa" Hauard Šulc kaže da maslinovo ulje daje "neočekivano, baršunasti, puterasti ukus... i da je poboljšalo kafu, koja se lepo zadržava na nepcu", prenosi BBC.

"Naravno, biće ljudi koji će reći: 'Maslinovo ulje u kafi?' Ali dokaz je u šoljici. Za više od 40 godina, ne mogu da se setim trenutka kada sam bio više uzbuđen, više oduševljen", dodao je Šulc.

Kafa sa maslinovim ulje u Italji
MONDO/Stefan Stojanović 

Ejmi Dildžer, koja radi na razvoju "Starbaksovih" napitaka za inspiraciju je potražila ideje kao što su grčki jogurt sa malo maslinovog ulja ili sladoled od maslinovog ulja i morske soli. Dodavanje ekstra devičanskog maslinovog ulja, kako kaže, pri kuvanju na pari ili mućkanjem sa ovsenim mlekom stvara "luksuzno iskustvo puno teksture koje je slično onom koje pruža punomasno mleko".

Inače, maslinovo ulje poznato je po brojnim prednostima, poboljšava zdravlje kostiju, pomaže u mršavljenju, u kontroli sećera u krvi, a smanjuje i zapaljenja u organizmu.

Njegove zdravstvene prednosti se delimično mogu pripisati mononezasićenim masnim kiselinama, koje sadrže vitamine i minerale i polifenolima, mikronutrijentima dobijenim iz biljaka. A kafa koja će ovih dana biti predstavljena u Italiji, sadrži ledeni mućkani espreso i late sa maslinovim uljem. Da li biste je probali?

(MONDO)