Picu obožavaju mnogi i to svih uzrasta, od dece, pa sve do starijih. Odličan je izbor kada želite da pojedete nešto brzo i ukusno. Jedini problem je što je visokokalorična i puna ugljenih hidrata, te nije zdravo jesti je previše često, pogotovo oni koji imaju povišeni holesterol.

Međutim, nije sve tako crno! Postoje pice koje možete da jedete bez griže savesti da ćete nabaciti koji kilogram viška, a isto tako neće se negativno odraziti na vaše zdravlje, objasnila je nutricionistkinja Harijet Lidgard.

Kora

Kora od cele pšenice je dobra opcija jer sadrži više vlakana i hranljivih materija od obične kore od belog brašna.

"Ovo vam može pomoći da se duže osećate sitim i da vam obezbedi trajniju energiju tokom dana. A ako pazite na svoje kalorije, pica sa tankom korom je takođe dobra opcija, jer obično sadrži znatno manje kalorija od deblje", savetovala je nutricionistkinja i osvrnula se i na "punjenu" picu.

Sir

Obično kod nas mogu da se nađu pice sa rubovima punjenim sirom. Međutim važno je i koji je! Ako tražite niskokaloričan sir, pročitajte savete ove nutricionistkinje.

"Ako tražite sir sa manje masti, odlučite se za sveži sir, fetu, kozji i laganu mocarelu. Oni će i dalje dodati ukus i nutritivnu vrednost pici, ali i ostalim obrocima", kaže Harijet i dodaje da ukoliko želite da povećate proteine dodajte rikotu ili parmezan. Takođe, za zdravo i vitko telo izbegavajte dodavanje dodatnog sira na picu, jer može da poveća sadržaj kalorija i masti.

Pica koja ne goji
YouTube/Screenshot/Vincenzo's Plate 

Dodaci

Kada je reč o dodatnim prelivima, u obzir dolaze sosevi sa mesom kao što su piletina i riba, ali ne i namirnice sa visokim sadržajem masti poput feferona, kobasica i slanine. Zasićene masti su povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

"One mogu da podignu nivo holesterola i da izazovu upalu u telu, što je povezano sa nizom zdravstvenih problema. Prerađena mesa takođe, bogata su natrijumom što može da nam stvori nadutost u stomaku. A za dodatne prelive odlučite se za povrće na žaru ili pečeno umesto pržene piletine, prženog luka ili pržene paprike", savetovala je Harijet, pogotovo ako se odlučite da sami pravite picu.

"Povrće na žaru ili pečeno imaju manje zasićenih masti i mogu da obezbede hranljive materije za srce kao što su vlakna, vitamini i minerali", rekla je ona za kraj.

(MONDO)