Novi dokumentarac na "Netfliksu" zgrozio je gledaoce, mnogi od njih prvi put su shvatili šta se krije u hrani koju jedemo svakog dana - piletini, zelenoj salati...
Film "Otrovani: Prljava istina o vašoj hrani" (Poisoned: The dirty truth about your food) izašao je početkom avgusta, a već je među najgledanijim sadržajima na ovoj striming platformi. U pitanju je priča o bezbednosti hrane kao što je piletina, zelena salata, mlečni proizvodi...
"Trebalo bi da pretpostavite da se u svakom pakovanju piletine iz supermarketa krije salmonela", upozorio je jedan od sagovornika u filmu.
Dokumentarac o hrani istražuje slučajeve trovanja hranom, a mnoge je najviše zabrinuo deo priče o zelenoj salati i drugom zelenom, lisnatom povrću. Spanać, koji se smatra jednim od najzdravijih povrća, posebno je problematičan.
"Mi imamo najzdraviji sistem hrane na celoj planeti" - ova rečenica puno puta je izgovorena u filmu, od strane ljudi kojima bi javnost trebalo da veruje. Zvaničnici, političari, predsednici, stručnjaci za bezbednost hrane... Svi oni je izgovaraju decenijama unazad, javno, na televiziji. A ona jednostavno - nije tačna.
Jedan od šest Amerikanaca otruje se hranom svake godine. To je neverovatnih 48 miliona ljudi. A nedeljno se u SAD-u dogodi i do 36 trovanja više ljudi patogenima iz hrane.
Film počinje čuvenim, strašnim slučajem iz 1993. godine. Ešerihijom koli tada su se otrovale stotine ljudi, od hamburgera lanca restorana "Jack in the box". Prijavljeno je više od 700 trovanja, a četvoro dece je umrlo. Trideset godina kasnije, ovaj lanac najnormalnije posluje i ljudi svakodnevno jedu hamburgere i drugu hranu u njemu.
Istraga i suđenje utvrdili su da su vlasnici restorana znali da postoje pritužbe na nedovoljno pečeno meso, i to od strane zaposlenih. Bili su svesni nove regulative o temperaturi pečenog mesa, podignutoj sa 140 na 155 stepeni Farenhajta. I svesno su je ignorisali.
Slična trovanja događala su se sa mlekom u prahu za bebe, žitaricama... Usled čega bi mnogi pomislili da je jedino bezbedno jesti povrće i voće. Ali onda producenti počinju da nabrajaju odvratne slučajeve zaraze zelenom salatom ili "opranim" spanaćem u kesi.
Ovo zeleno lisnato povrće uzgaja se tik pored farmi krava, što znači da izmet stoke završava u vodi kojom se zaliva. I kada na kesi piše "oprano", to ne znači da je izmet opran, zbog čega su se ljudi trovali.
Nadležni su veći deo ovih problema svaljivali na - potrošače. Narativ u javnosti glasio je da se svakako zna da piletina može da sadrži salmonelu, ali je na kupcima da je pravilno termički obrade. Činjenica da se salmonela na farmama pilića ne iskorenjuje, kao da nikoga nije zabrinula. Ne, krivi su kupci koji je ne pripreme kako treba.
I nadležnost različitih agencija po ovom pitanju je upitna. Ako se, recimo, otrujete čizburgerom iz nekog lanca brze hrane, za meso u njemu nadležna je jedna federalna agencija, za sir i paradajz neka druga, za higijenu tokom pripreme odvojena državna agencija za javno zdravlje, i tako redom. Zbunjujući lanac odgovornosti mnogi smatraju namernim, mada za to nema dokaza.
Pogledajte trejler filma "Poisoned: The dirty truth about your food".
BONUS VIDEO:
(MONDO)
Partizan nemilosrdan u ABA, gazi redom: Pukla stotka, crno-beli ne daju vrh tabele!
"Bilo je čudnih odluka...": Drčelić se oglasio nakon poraza Zvezde u Evroligi!
Partizan u ABA mora da dobije pojačanje: Željko mu našao ulogu, da ne bude prvi precrtan!
Zamenio Srbiju Bosnom i Hercegovinom, pa doživeo debakl 7:0! Košmarni debi Baždara za novu reprezentaciju
Smeštaj već od 1.200 dinara! Ova planina u Srbiji je pravi raj na zemlji, a idealna je za vikend odmor