Sezona prehlade i gripa ne jenjava. Malaksalsot, povišena temperatura, curenje iz nosa, kijanje, samo su neki od simptoma koji znaju da pokvare raspoloženje, ali i praznike. Međutim, imamo prirodne "lekove" na dohvat ruke. U pitanju je hrana!

Kada se razbolimo, što se tiče hrane i pića, obično posegnemo za čajem i domaćom supom. Ali, postoje namirnice koje mogu da vam pomognu da brže prebrodite prehladu i grip.

Nutricionista Rijenon Lambert otkrila je za "The Sun" koje namirnice deluju na jačanje imunog sistema. Istakla je da ne postoji pojedinačna namirnica koja će da pruži kompletnu zaštitu od bolesti. Međutim, konzumiranje raznovrsnih namirnica može da smanji upalu i ojača imunitet.

Probiotička hrana

"Probiotička hrana je hrana koja sadrži žive bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja creva", objasnila je ona i dodala da oko 70% našeg imunološkog sistema se nalazi u crevima. 

"Kada ste bolesni, posebno ako ste uzimali antibiotike, vaša crevna mikrobiota može biti poremećena, što dovodi do neravnoteže bakterija. Namirnice poput jogurta, kefira, misoa, kiselog kupusa i kimčija pomoći će da dodate neke prijateljske bakterije u vaš probavni sistem kako biste ponovo uspostavili ravnotežu", savetovala je ona. 

Beli luk

Beli luk je opšte poznat kao jedna je od najmoćnijih namirnica za jačanje imuniteta i čitavog organizma. Za to je zaslužan njegov sastav, tačnije alicin. Prema nutrucionistkinji, neka istraživanja sugerišu da mikrobni element belog luka može da deluje u borbi protiv bakterija i virusa koji su često povezani sa bolestima poput prehlade i gripa.

beli-luk-djumbir-shutterstock_179778518.jpg
Lepa i Srecna 

Đumbir

Đumbir je još jedna odlična namirnica za jačanje imunitea. Posebno je dobar kod mučnine ili uznemirenog stomaka. Može se dodati svim vrstama jela ili jednostavno možete da ga skuvate i napravite čaj od đumbira.

BONUS VIDEO:

DOKTORKA GVOZDENOVIĆ OTKRILA NAJKORISNIJI TRETMAN PROTIV GRIPA: Lekari ga ne pripisuju jer je skup, A EVO KOLIKO KOŠTA Kurir televizija

 (MONDO/T.B.)