U vreme novogodišnjih i božićnih praznika u Srbiji se beleži povećanje kardiovaskularnih obolenja i srčanih udara. Osnovni uzrok je preterivanje u hrani i piću. Zato je najveće pitanje većine ljudi - kako odoleti prazničnoj trpezi.

Masno, slasno i strasno - većina tako doživljava praznične dane. Uživanje u jelu i piću jedna je od osnovnih karakteristika praznika, ali moge zanima gde je granica između uživanja i preterivanja. Kada prođu praznici, treba sanirati posledice neumerenosti. Zato stručnjaci upozoravaju da za praznike moramo biti umereni i da ne smemo previše da menjamo redovne navike.

"Da u to vreme unosimo namirnice sa manjom kalorijskom vrednošću, da se držimo zdravih namirnica, kao što su voće i povrće, sa većim procentom dijetnih vlakana, integralne žitarice, proizvodi od mesa i mleka sa manjim procentom mlečne masti", izjavila je za RTS specijalista higijene dr Tatjana Vidanović.

Posebno oprezni tokom praznika moraju da budu hronični bolesnici. Njima se preporučuje unos hrane sa manje masnoća, šećera i soli. "Jer ove namirnice mogu kod njih da dovedu do povećanja krvnog pritiska, do srčanih tegoba, do poremećaja regulacije šećera u krvi, a takođe se javljaju i tegobe vezane za organe za varenje, a to su mučnina, nadutost, bolovi u stomaku", dodala je dr Vidanović. Najvažnije je da u praznične dane ne zanemarujemo fizičku aktivnost. Na taj način ćemo najlakše i najbrže potrošiti višak unetih kalorija.

BONUS VIDEO:

PRAZNIČNE ČOKOLADNE PRALINE: Otkrivamo vam RECEPT kako da ih napravite za samo pola sata (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(MONDO/RTS/T.V.)