Senf vole da jedu mnogi Srbi, savršeno se kombinuje uz viršle i meso, kao i razne sosove. Koliko je zapravo zdrav senf i koliko smemo da preterujemo u količini ove namirnice?

"Klasični senf ima seme gorušice, sirće, so i začine, ali obično ne sadrži šećer, osim ako nije namenjen da bude slatko, poput medenog senfa", istakla je dijatetičarka Tina Marinačio.

Veličina porcije jedne kašičice senfa obično sadrži 3 do 5 kalorija i oko 110 mg natrijuma, dodala je druga dijatetičarka Ejveri Zenker.

"Većina etiketa na senfu prikazuje jednu porciju kao nula kalorija, jer je hrana koja sadrži manje od pet kalorija po porciji dozvoljena da se zaokruži na nulu", rekla je ona.

Dakle, ako jedete veće količine senfa, to neće biti nula kalorija. Iako je Zenker rekla za Mirror da senf nije značajan izvor mnogih hranljivih materija, obično ne sadrži šećer i trans masti.

Profesionalac za ishranu podstakao je potrošače da biraju senf koji sadrži kurkumu za boju, a ne veštačke boje. Kurkuma sadrži kurkumin i daje senfu jarko žutu boju (većina svetlih, šarenih celih namirnica sadrži antioksidante). Semenke gorušice takođe mogu imati zdravstvene prednosti i sadrže zdrave omega-3 masti. Sve u svemu dijatetičari naveli su da senf zdrav začin.

BONUS VIDEO:

Ishrana u Srbiji i Ugandi TikTok/abaasajulian

 (MONDO/T.B.)