Ulje ili mast su neizostavni sastojak u kuhinji. Koriste se za prženje, pečenje, pravljenje salata...Neki kažu da je mast zdravija od ulja, drugi nisu baš ubeđeni u to. Kao prvo treba imati na umu da ulje koje se tokom kuvanja zagreva, menja nutritivnu vrednost I gubi svoju vrednost. Nutricionistkinja Nađa Radonjić gostujući na Prva TV objasnila je koje ulje je najzdravije.

Kokosovo ulje

Nutricionistkinja se prvo dotakla kokosovog ulja za koje postoje oprečna mišljenja. Objasnila je da ono na sobnoj temperaturi menja agregatno stanje - od kokosovog masla nastaje ulje. Dodaje da je kokosovo ulje začinjeno od zasićenih masti, ali onih zdravih. Takođe, ima visoku tačku dimljenja, odlično je za pravljenje kokica ili palačinaka. Naravno, bez preterivanja.

Šta je tačka dimljenja?

"Tačka dimljenja predstavlja tačku posle koje ulje ili mast više nije upotrebljiva za ljudsku upotebu i samo stvara oksidativni stres u organizmu”, objasnila je nutricionistkinja.

U trci za zdravije ulje između suncokretovog i maslinovog, nutricionistkinja Nađa Radonjić ističe da bi maslinovo ulje pobedilo. Međutim, ne važi baš za sve.

"Zdravije će biti ako hladno ceđeno maslinovo ulje dodate u salatu, međutim ako pržite palačinke biće zdravije ako koristite suncokretovo ulje", dodala je i osvrnula se na ostala biljna ulja. Savetovala je da takva ulja (poput ulja koštica grožđa, lana…) koristite samo za hladna jela.

Svinjska mast

Kad je reč o svinskoj masti, nutricionistkinja dodala je da je ona poslednjih godina ponovo popularna. Iako je zdrava, važno je da obratite pažnju na količinu prilikom upotrebe, jer vrlo lako može da se pretera sa njom. V

BONUS VIDEO:

Kurir TV "Postoje dobre, loše i neutralne masti!"

 (Prva.rs/MONDO/T.B.)