Jedenje određenog sirovog povrća ima bolje blagodete po zdravlje, nego kada je termički obrađeno - kuvano, pečeno ili prženo, ističe nutricionistkinja Ešli Toš. Ona je otkrila koje povrće možete da jedete u sirovom stanju. Ističe da upravo ono može da poboljša imunitet i da vam osećaj sitosti.

Sirovo povrće takođe sadrži visok procenat vlakana i dosta vode, što zauzvrat daje sitost. Takođe, grickanje sirovog povrća može da ima korist ukoliko želite da izgubite kilograme.

"Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer ga kuvanje i prženje smanjuje njegove korisne materije. Uzmite na primer beli luk. Beli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kada ga kuvamo mi smanjujemo njegovo dejstvo", objasnila je nutricionistkinja, prenosi Dejli Star.

Dodaje da je važno da u ishranu uvrstite i jedno i drugo - i sirovo i termički obrađeno povrće. Preporučuje za užinu grickanje paprika u kombinaciji sa humusom. Idealno je i za one koji poste.

Pogledajte listu sirovog povrća koje preporučuje nutricionistkinja:

Paprike

Paprike su bogate vitaminom C i dospeće u većoj meri u vaš oragnizam ukoliko ih jedete sirove

Brokoli

Brokoli sadrži dosta vlakana i vitamin C takođe. Potrudite se da ga dobro operete i možete da ga grickate uz neki sos. 

Beli luk

Beli luk je mnogo zdravije jesti sirov, na taj način ćete u organizam uneti više alicina koji sadrži, a koji je povoljan za jačanje imuniteta. Beli luk možete sitno da iseckate i dodate u salatu ili jaja.

Crni luk

Jedenje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvek možete da ga dodate u salatu ili sendvič.

Batat

Batat ili poznatiji kao sladak krompir možete da jedete sirovog, za razluku od običnog krompira koji se nikako ne preporučuje. Sadrži dosta vitamina C i A, vlakana i kalijuma.

BONUS VIDEO:

Kurir teleivizija OVO POVRĆE JEDINO NA SVETU SADRŽI MOĆNI PRIRODNI PROBIOTIK! Dr Perišić: Do maja ga treba jesti pre SVAKOG obilnijeg obroka

 (MONDO/T.B.)