Doktor Majkl Mosli gostujući na britanskom Kanalu 4 otkrio je kako jedna super namirnicu utiče povišeni krvni pritisak i upalne procese u organizmu.

U pitanju je cvekla koja ima brojne benefite po zdravlje. Cvekla je prepuna nitrata koji se u našem telu pretvaraju u azotnu kiselinu. Doktor ističe da ovo pomaže protoku krvi kroz telo i može da utiče na smanjenje rizika od srčanog ili moždanog udara.

"Cvekla je bogata nitratima. Bakterije u vašoj pljuvački pretvaraju nitrate u azot oksid što dovodi do širenja krvnih sudova i samim tim veći protok krvi do vaših ekstremiteta", objasnio je dr Mosli i dodaje su antički Grci i Rimljani su duboko verovali u zdravstvene benefite cvekle.

"Dnevna doza soka od cvekle može da ima značajne efekte na krvni pritisak. Jedna studija je pokazala da je samo nekoliko nedelja žvakanja cvekle dnevno dovelo do pada prosečnog krvnog pritiska. Ako se održava, može povoljno da utiče na smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara", dodaje doktor oslanjajući se na velike studije. Takođe, redovno konzumiranje cvekle je dobro i za moždane funkcije. Dr Mosli je rekao da cvekla može da pojača protok krvi u ključnim delovima mozga.

"Jedna studija je otkrila da kombinacija soka od cvekle sa vežbanjem može da poveća povezanost delova mozgu koje kontrolišu vaše kretanje. Otkrili su da oni koji su vežbali i pili sok od cvekle pokazuju aktivne motoričke mreže mozga koje više liče na one kod mlađih odraslih osoba. Dakle, pijenje soka od cvekle može da pomogne da vaš mozak ostane mlađi", zaključio je na kraju.

BONUS VIDEO:

Sok od cvekle tik tok/juicingtutorials

 (MONDO/T.B.)