Prvomajski i vaskršnji praznici su se spojili, a to znači da ćemo imati obilje hrane za kratak period. Teško je uzdržati se omiljene hrane, ali lekari savetuju da budete oprezni. Prejedanje može da dovede do smetnji u varenju, a određeni simptomi ukazuju da ste došli do tačke u kojoj ste preterali sa hranom. To su bolni grčevi creva, osećaj pečenja u jednjaku, osećaj pečenja u želucu, nadimanje i osećaj sitosti.

To je i prvi korak ka razvoju gojaznosti. Od nje pate i mladi, a najgore od svega je što oni, čija se svakodnevna ishrana sastoji od slatkiša i brze hrane, imaju veći rizik od nastanka infarkta, moždanog udara, dijabetesa, a takođe i degenerativnih bolesti zglobova. Važno je da se toga setite uoči Vaskrsa.

Dijetetičari savetuju da umesto masnog majoneza ili kajmaka, u sosove i salate treba da dodate prirodni jogurt sa nemasnim majonezom. Sušeno bilje koje olakšava i ubrzava varenje je odlično za metabolizam: senf, kim, đumbir, kleka, ruzmarin. Masno meso može da se zameni piletinom, ćuretinom ili svinjskim butom.

Lekari upozoravaju i na prekomernu konzumaciju jaja, posebno žumanca. Visokokalorična su, a sadrže i mnogo masti i LDL holesterola, što negativno utiče na naše zdravlje. Ljudi sa visokim nivoom holesterola takođe treba da izbegavaju kolače na bazi margarina sa visokim sadržajem šećera. Takođe ne treba preterivati sa visokokaloričnim alkoholom. Bolje je izabrati vino koje će olakšati varenje. Lekari takođe savetuju da posle obilnog obroka idete u dugu šetnju jer će vežbanje ubrzati procese varenja.

BONUS VIDEO:

EMOTIVNO PREJEDANJE: Nutricionista otkriva zašto se gojimo u izolaciji (KURIR TV) Kurir TV

(MONDO/T.V.)