Zdravlje

Lek koji često uzimate SMANJUJE RIZIK OD RAKA, a evo kako treba da se pije

Izvor mondo.rs

Verovatno niste znali da je nekada bol zapravo dobra po vas...

Kada nas zabole glava ili stomak, većina nas poseže za aspirinom. Takođe, nauka je dokazala da svakodnevna upotreba manje doze ovog leka čuva zdravlje srca.

Ali, čini se da nisu to jedina stanja kod kojih ove pilule pomažu.

Možda će vas zanimati

Nova studija objavljena u "Journal of the American Medical Association" tvrdi da uzimanje aspirina u malim dozama, najmanje tri puta nedeljno, može pomoći u smanjenju rizika od pojave raka. Pre nego što su došli do ovog zaključka, naučnici su više od decenije posmatrali 146.153 učesnika starih između 55 i 74 godine.

Kod onih koji su uzimali aspirin više puta nedeljno ispostavilo se da postoji smanjen rizik od pojave svih vrsta raka i to za 15 odsto. Plus, rizik od prerane smrtnosti smanjen je za 19 odsto. Zanimljivo je da su te brojke bile još veće kod gojaznih osoba, a koje su tako smanjile rizik od pojave karcinoma gastrointestinalnog trakta za 28 odsto i od raka debelog creva za 34 odsto.

Naučnici još uvek istražuju zbog čega telo reaguje na aspirin na ovaj način, a pretpostavljaju da je povezano s njegovim protivupalnim svojstvima - naročito kada je reč o zdravlju creva.

"Gastrointestinalni karcinom je karcinom povezan sa jakom upalom, a najjači efekat aspirina (što je pokazala ova studija) bio je kod karcinoma gastrointestinalnog trakta“, rekla je glavna naučnica na ovom projektu Holi Lumans-Krup.